Kategorier
Ukategorisert

Årets meningsløskurs bestått.

Jeg er atter godkjent for et år som bassengvakt. Riktignok bare i et bestemt basseng. Det er jo viktig å kunne alarmplanen for det enkelte basseng, og bassenget i Sør-Aurdal er det one and only som har en alarmplan som sier: Sikre personen som er skadet, ring 113 og følg ordre derfra, sørg for tilgang for ambulansepersonellet og ta deg av resten av elevgruppen etter beste evne.  

Nytt av året i alarmplanen for Sør-Aurdal er endringen i punkt 2. Vi skal visst ikke automatisk hoppe i vannet og det er bra. Hva skal vi med en redningsmann i vannet om den skada er på land? Jeg har undret meg over dette i mange år, men i frykt for å selvantenne har jeg klokelig holdt kjeft.

Kurset gikk mye bedre i år. Jeg bestemte meg for å følge tipset mange gir om å bry meg mindre med ting. Og jeg lykkes. Så bra fungerte strategien at jeg er omvendt. Faktisk tror jeg kurset er viktig. Lærere er jo en utrolig sløv gjeng, som husker særdeles kort. Repetisjoner kan være på sin plass. Hvert år.

For denne type redning holder det med resertifisering hvert 3 år. Det er fordi nødnummerene vi bruker er lettere å huske.

Lastebilsjåfører, gruppen som allerede ved 10-årsalderen spesialiserer seg på å stirre ut av vindu trenger førstehjelpskurs bare hvert 5. år. Og da repeteres nok nødnumrene også. Tipper de er såpass betrodd at de får presentert alle tre nødnumrene samtidig, med en viss forventning om at de huskes i hele 5 år.

   

Årets kurs tilførte også en ny ferdighet. Sannsynligvis har redningshoppet jeg aldri har hørt om stått på planen tidligere også uten at en rødglødende Jørn har fått det med seg. Vannet var forresten merkbart kaldere i år. Det berømte redningshoppet jeg aldri har hørt om gjennomføres stikk motsatt av hvordan jeg entrer vannet når jeg skal redde noe å tenke egensikkerhet. Aner ikke når redningshoppet skal brukes, men greidde å entre bassenget fra omtrent en meters høyde uten å få vått hode. Det var visst oppsiktsvekkende bra. Jeg skriver hode for å unngå nedsettende kommentarer om mitt manglende hår. Hopp med tørt hår er helt sikkert en verdifull kunnskap for lærere med langt hår. Skjer ulykken vinterstid må de kanskje møte ambulansen ute, og da fryser håret, så får de lungebetennelse og dør. Det vil være uhorvelig dumt da det er vanskelig å få tak i vikarer med godkjent bassengkurs i akkurat riktig basseng, der nødnummeret er 113 og ambulansepersonellet må slippes inn.

Vet du hva som er det mest meningsløse med hele kurset? Kurskravet er faktisk til hinder for god svømmeopplæringen i Norge. På tre forskjellige skoler har jeg, som raftingguide med 30 års erfaring og diverse kurs i redning i elv med påfølgende førstehjelpskurs, og godkjenninger fra feil basseng, vært vikar på skoler der svømmingen ble avlyst pga. syk svømmelærer. I Sør-Aurdal der det er flere kvadratmeter basseng enn elever spiller det liten rolle, men i Oslo der bassengene er fulle døgnet rundt er det skjebnesvangert. En mistet time er det aldri rom for å ta igjen.

Jeg lurer forresten på hva riktig forhold mellom innblåsinger og hjertekompresjoner er. De tre siste kursene jeg har vært på er uenige med hverandre og ingen av dem traff samme forhold som tallene jeg fikk på SMS fra AMK. Jeg blåser uansett i det. De gangene jeg har kommet til ulykker har det stått drøssevis av mennesker rundt og klådd seg i hodet og lurt på hva som er riktige tall. Jeg har bare begynt med noe. Røske i pasienten har vært nok ved to av anledningene. Det burde nok de første som kom til stedet gjort, men de var trolig for opptatt av 2 -30 eller var det 5 eller skulle jeg begynne med 30 også 2.

Og til dere foreldre som leser dette. På neste foreldremøte bør dere puste lettet ut om læreren klager over et barn som stirrer ut av vindu. Barnet har forstått noe viktig. Lastebilsjåfører tjener bedre enn lærere og er 5. ganger så betrodd som lærere.  

Dette har ingenting med saken å gjøre. Vil bare legg ved bilde av kanoen vi hentet opp av elven noen dager før meningsløskurset. Noen uheldige turister etterlot den hengende på en stein ute i et stryk. Tror faktisk vi elverederne kunne kommet oss ut til den og tømt den for folk på under 3 minutter, som er tiden jeg regner til rådighet på rdening av folk i elv.

2 svar til “Årets meningsløskurs bestått.”

Nå kan du faktisk bruke kurset/kompetansen din i alle bassenger med dybde maks 2,2 meter, bare du gjør deg kjent med den lokale alarmplanen.👍

Legg inn en kommentar