Kategorier
Ukategorisert

TV og IQ

Som tidligere nevnt var jeg på musikal i helgen. Der var også den intelligente faren til Matilda. Han hadde en enkel måte å måle en manns klokhet på: Jo større TV, jo klokere mann. Jeg kan ikke huske denne måleenheten hverken fra boka eller filmen Matilda, men den er utvilsomt morsom.

Uttalelsen til Harry Wormwood, som faren til Matilda heter, fikk meg til å tenke på at jeg er blant de med høyest IQ i Norge. Nå skal det sies at jeg bruker en annen måleenhet enn Harry da. Etter hans måleenhet har jeg faktisk vært uten IQ største delen av mitt voksne liv.

Siden for veldig lenge siden har forsvaret brukt samme IQ-test ved sesjon. Den viser at gutter født rundt den tiden jeg er født (1974), og som var på sesjon omtrent da jeg var på sesjon (1992 tror jeg) scoret høyest på IQ-testen. Året etter, eller året etter der, begynte IQ-en å falle etter en jevn vekst til det året. Testen jeg viser til er justert for jenter på sesjon, innvandring og annet som medfører ending i testgruppe.

Det finnes flere svakheter i slike tester. Kanskje lå vår skolehverdag tettere opp til oppgavene i IQ-testen. Kanskje bruks det ord som er i ferd med å gå ut av språket.

Grunnen til jeg kom på denne testen under Matildaforestillingen handler om Harry Wormwood sin måleenhet for klokhet. De som hadde analysert IQ-testene fra forsvaret kunne ikke si noe konkret om hvorfor resultatene ble som de ble, men en interessant observasjon hadde de gjort. IQ-en gikk først tilbake i de områdene som først fikk kabel-TV.    

Legg inn en kommentar