Kategorier
Ukategorisert

Store forandringer.

Det er spennende å drive bedrift i en tid med store forandringer. Teller litt på knappene i forhold til bedrift neste år. Det er slitsomt å jobbe i motbakke, spesielt når det er snakk om elveaktivitetsbedrift.

Valget er unnagjort. Jeg vet det kommer flere byråkrater, og flere regler, og flere kontroller. Helt uavhengig av valgresultat. Byråkratiet eser ut av seg selv. I dag brukte jeg 15 minutter på en spørreundersøkelse i regi av Norsk Gallup. De ramset opp en del faktorer og lurte på i hvilken grad de hindret vekst. Et av spørsmålene der illustrerer dilemaet med slike undersøkelser. I hvilken grad er hjelpen fra Innovasjon Norge og andre slike selskaper til hinder for vekst? Jeg svarte i stor grad. Det finnes for mange hjelpere. På 90-tallet skrev jeg en søknad og fikk støtte eller avslag. Nå skriver jeg en søknad og får ikke sendt den. En kommunal saksbehandler må sende meg til et regionalt kontor, som må vise at de er verdt pengene jeg kunne fått i støtte. Møtene jeg må gjennom tar betraktelig lenger tid en søknadsskrivingen. Og når de har skrevet søknaden min ligner den ikke på det jeg vil ha støtte til. Men jeg er stygt redd tolkningen av mitt svar på undersøkelsen medfører flere saksbehandlere i flere organer for å sikre at Innovasjon ikke skal være til hinder for min bedriftsutvikling. Plussiden er jo forsåvidt bidraget mitt til flere arbeidsplasser da. I byråkratiet riktignok.

Byråkratene har jeg til en viss grad lært meg å styre unna. Minst mulig støtte og offentlig oppmerksomhet er mest produktivt. Jeg er helt på linje med høyresiden i norsk politikk her. Skulle ønske høyresiden var på linje med seg selv også.

Endringene jeg ikke kommer meg helt unna er vanskligere å styre unna. I 25 år har jeg hevdet elva kunne padles baklengs, i mørket, med bind foran øynene av meg. Slik er det ikke lenger. 695 m3 sammen med 100 m3 tømmer har endret det meste av arbeidsplassen min. Nye elver er det alltid spennede å padle. Padleturene søndag var av de mest spennende jeg har gjennomført. Ikke fordi fossene er høye eller vansklige, men fordi endringene i elva avgjør om aktivitetsfirmaet har livets rett. Det betyr litt. 30 år som raftingguide er historie. De siste 4 årene har jeg fjernet alle hindringer som avlysninger pga. lite vann, manglende raftingguide utdanning etc. Så padleturen var spennende.

Til min forundring fant vi få bølgeblikkplater og annet etter spikerteltet som ble knust mot Langedragbrua. Med alle mulige forbehold en kjapp padletur medfører av nøye betraktninger virker det som bølgeblikkplatene ble fraktet minst 1 km før de slo seg til ro. Et langt større problem var alle trærne som lå strødd langs elvelandet. Det var tydelig at tømmeret fra Bagn dro til skogs og ble fanger av trærne der. «Beverdemninger» ble bygget, og til slutt ble vannpresset for stort til rotsystemene.

Det var spennende å se hvor mye tømmeret i elvene fikk ødelagt.
Det ble jobbet iherdig for å hindre større gjenstander å flyte av sted.

Elveløpet er også endret fra Sparkvik til Langedrag bru. Fra Langedrag til Fønhus har langt mindre skjedd. I all min enkelhet tror jeg mengden menneskeaktivitet i elva siden forrige flom har påvirket hvor store mengder løsmasse elva har funnet, og flyttet.Et sted vi før kunne flyte var det nå en steinvegg på omlag 4 m. Hans har lekt seg med småstein. Hans har også lekt med stor stein. 695 tonn vann flytter lett en stein på 1 tonn. Og store steiner, eller rettere sagt mangel på store steiner, kan fort gi arbeidsplasser og lysregulering.

Hvor tok veien veien? Det kan fort bli spørsmålet når disse steinene får flyte med strømmen.Vi kom fint ned på 37 m3. Om det er grunnlag for elveaktiviteter neste sesong er det vanskelig å si. Kanskje ga Hans oss dypere dypåre på de mest kritiske plassene. Kanskje medfører restaureringen av minikraftverket på strekningen enda en forandring. Time will show.

Hovedstrømmen har byttet side her. Tidliger tørt land er nå dypeste sted. Kanskje kan stryket padles på mindre vann etter flommen. Det blir spennende å se. Kraftverksrestaurering og en isvinter skal si sitt før vi har fasit.Og et lite morsomt paradoks er endringene økt salgsavdeling i skigardsfirmaet medfører. Kanskje må disse sauene overta lageret vårt. Sauer selger skigard som hakka møkk, men de trenger et sted å bo utenom salgssesongen. Kanskje blir det i raftinglageret vårt.

Har du lest helt hit må jeg skuffe deg med manglende konklusjon. Om det blir elveaktiviteter eller ikke i EOA-regi neste år er uklart grunnet store endringer og en elendig sesong i år.

Om du skal konkludere med noe har jeg et forslag. Blir det elveaktiviteter i Begna neste år, så hiv deg med. Ikke utsett i 30 nye år. Uforuttsette hendelser som ødelegger tilbud kan inntreffe.

Legg inn en kommentar