Kategorier
Ukategorisert

Vaksinepass.

Vaksinepass tror jeg er den dårligste ideen som er lansert i Europa og Norge siden noen måtte gå med gul stjerne. Det er sjelden jeg etter tre dagers grubling fortsatt står uten et eneste godt argument mot mitt syn, men slik er det nå.’

Det første jeg stusser på er dugnadsånden. Nå har noen millioner fått vite at de må begrense seg for å ta vare på dem som er i risikosonen. I stor grad har de unge og spreke gjort dette. Som belønning kan de gamle og syke snart rekke tunge til de uvaksinerte når de setter seg på sydenflyet eller rusler inn på en festival. Det blir nok vanskelig å mobilisere de unge og friske til dugnad neste gang.

Det andre jeg stusser på er frivilligheten i vaksineopplegget. Vil du ha mat eller juling. Det er jo også et valg.

En tredje årsak til at jeg undres over en så utrolig tåpelig ide er at vi på ingen måte vet hvor lenge passet er gyldig. Varer immuniteten i 6 mnd., 9 mnd. eller 1 år. Skal de med Modernavaksine fornye passet sitt hver 6 mnd. mens de med Johnsonvaksine kan drøye det i 9 mnd.? Hvilke vaksiner gir immunitet mot neste mutasjon? Må vi gi fra oss passet om det kommer en mutasjon vi kan viderebringe? Om vaksinepasset er et smitteforebyggende tiltak er det jo hensiktsløst å gå rundt med det om immuniteten er borte. Er det derimot en premie for lydighet gir det mening å beholde det.

For det fjerde lurer jeg på hvilket ansvar jeg som daglig leder for et raftingselskap har for å sjekke gjestenes vaksinepass. Skal jeg i tillegg til å lære guidene mine å føre raften, redde folk fra drukning, kassasystemet, bookingrutinene, lokalhistorien osv., også pålegge dem å lære seg reglene og unntakene for vaksinepass? Og hva om halvparten av kundene må avvises. Skal vi da gjennomføre turen med uforsvarlig få gjester? Må vi ha rutiner for å krysse av for sjekket vaksinepass og følgelig få innsikt i sykdommer og allergier som gir unntak fra vaksine? Skal vi angi de uten gyldig vaksinepass til politiet? Jeg vil ikke. Vi skal tilby turer på elv. Vaksinepass og sykdomsjournaler ønsker vi absolutt ingen befatning med om det er urelevant for sikkerheten på turen. Eplepsi f.eks. ønsker vi å vite om før turen starter.

Den femte grunnen til at vaksinepassideen er idiotisk er at den er uklart for meg hvor den skal stoppe. Jeg kommer ikke på noen god grunn til at influensavaksinen skal behandles på noen annen måte. Vi kan redusere mange dødsfall hvert år om vi har kontroll på influensasmitten. Og når vi først er i gang. Hvorfor ikke innføre en samtykkeapp for sex der det kommer fram om partneren har klamydia eller andre seksuelle overførbare sykdommer? Har vi interesse av å la kjønnsykdommer spre seg i samfunnet? Den nødvendige teknologien til å unngå det har vi.

Jeg har heller ingen problem med å komme på en 6. grunn til at ideen er fullstendig galemattias. Er det noe pandemien har vist oss så er det at vi er avhengig av arbeidsinnvandring. Vi er ikke mange nok til å løse oppgavene internt. Vi har rett og slett ingen folk å avse til å administrere et vaksinepass som må oppdateres i takt med virusmutasjoner og utgåtte immunitetsperioder.

Årsak nr. 7 er at vi mangler teknologien til effektiv administrasjon av vaksinepasset. Jeg er vaksinert, så dette innlegget handler på ingen måte om misunnelse overfor dem som får vaksinepass. Min vaksine kom grunnet minst to svikt i systemet. Innkallingen min var feil. Systemet greidde heller ikke fange opp at jeg trykte for mistanke om feilsendt innkalling. I samråd med leger ble det bestemt at det var bedre å la seg vaksinere enn å ta alt bryet med å endre det datasystemet nektet å ta inn over seg. Hvorfor skal datasystemet fungere bedre i administreringen av passet enn i innkalling av pasienter?

Noen mener det er viktig med vaksinepass for å få i gang landet igjen, men det er årsak nr. 8 til at ideen med vaksinepass er idiotisk. Skal raftingguidene mine få fritak fra vaksinepassreglene for å jobbe? Svært få av dem jeg har sett jobbe i Kristiansand dyrepark eller Tusenfryd tilhører gruppene som blir vaksinert tidlig. Hvem skal bemanne parkene som kan åpnes for dem med vaksinepass? Kan artister over 70 ha konserter, mens de under 40 må vente til neste år eller er det unntak for artister?

Jeg tar gjerne i mot innspill på gode argumenter for vaksinepass. De eneste jeg kan se dreier seg om muligheten for å ha kontroll på folket, altså slik den gule stjernen fungerte. Det må forhåpentligvis være ett eller annet jeg har oversett.             

2 svar til “Vaksinepass.”

«Den femte grunnen til at vaksinepassideen er idiotisk er at den er uklart for meg hvor den skal stoppe. Jeg kommer ikke på noen god grunn til at influensavaksinen skal behandles på noen annen måte.»

Jo, hvis du ser på hvor utrolig mye farligere korona er enn influensa, så forstår du det.

Du pleier å ha veldig mye klokt og innsiktsfullt å komme med, så dette var skuffende lesing, fra bagatalliseringen av korona til den veldig usmakelige bruken av Godwin og sammenligningen med jødeutryddelsen.

Hei.

Vil gjerne ha en tilbakemelding på hvordan jeg bagatelliserer covid-19. De eneste tallene jeg viser til er tall som sto på FHI sine sider sist jeg var inne der. Jeg legger alltid FHI sine tall til grunn for covid-19 og sammenlignet med dagspressen sine oppslag er jeg nok enig i at FHI bagatelliserer pandemien. Spørsmålet blir i grunnen om vi skal legge forskernes eller journalistenes tall til grunn. Fra mine nærmeste har jeg flere ganger det siste året fått beskjed om å sosialisere, da de er bekymret for graden av isolasjon jeg har påført meg selv. Det er ingen av dem rundt meg som antyder at jeg bagatelliserer viruset.

Hvordan ble det greitt å merke folk på 30-tallet? Det startet ikke med utryddelse. Det startet med svekkelse av personvernet. Mennesker ble sortert i de og vi. Hvordan ble folk som så faresignalene behandlet utover 30-tallet?

Hensikten min er ikke å sammenligne med jødeutryddelsen, men tiåret før jødeutryddelsen. Heldigvis mangler vi nasjonalismen i verden i dag. Langt mer skremt hadde jeg blitt om land begynte å trekke seg internasjonale samarbeidsavtaler som EU, eller vi fikk en oppblomstring av partier som vil gjøre land mindre avhengig av samarbeid med andre land.

Sorteringen på 30-tallet ble også godt hjulpet av økonomisk nedgang. Det rapporteres om økt arbeidsledighet over hele verden. Utviklingen med samling av penger på få hender har akselerert det siste året.

Med min (manglende) kunnskap om 30-tallet er jeg oppriktig spent på hvor vi er om 10 år.

Håper min frykt er ubegrunnet.

Svar

Legg inn en kommentar