Kategorier
Ukategorisert

Ble skremt ja.

Her sitter jeg. Uten innlagt vann og strøm. Og uten puls.

Slapp helt av. Det siste er bare en talemåte for mangel på stress. Pulsen slår nok sine 50-60 slag i minuttet vil jeg tro. Stresser strengt tatt ikke med å kjenne etter. Slapper altså helt av.

Det er fantastisk å være her på setra. Det er så mørkt. Ute kan jeg se lys om jeg lener meg over rekkverket og vrir hodet til venstre. Nå er det særdeles sjelden jeg gjør det. Aner ikke hvem som har festet rekkverket. Mistenker at det er mister nobody. Men strekker jeg meg langt nok over rekkverket så er jeg sikker på at jeg ser lys en liten stund før det blir helt mørkt.

I dag har det vært side opp og ned med katastrofer som har skjedd og kunne skjedd i kjølvannet av fjesbokas nedetid i går. Bortsett fra at dere gikk glipp av tidenes beste blogginnlegg hadde nedetiden strengt tatt liten betydning for meg. Min manglende strøm og mitt manglende vann fungerte akkurat like dårlig uten facebook. Vedovnen lot seg heller ikke berøre av de verdensomspennende problemene.

Jeg tenker meg gru på den dagen vi virkelig får problemer.

For noen år siden ga jeg 10. klasseelevene mine i oppgave å skrive om en dag strømmen var borte. Det skremte meg at en slik oppgave ikke skremte dem. De var faktisk helt uvitende om hva som går på strøm her i verden. Det er jo et privilegium å bo i et land der strømmen er tilgjengelig 24/7, men det skremmer meg å tenke på hvor mange som vil være sjanseløse om strømmer forsvinner 48 timer på vinteren. Den tanken har jeg tenkt lenge, men den ble ekstra sterk når det viser seg at enkelte får traumer av manglende sosiale medier i 6 timer.

Elevene mente de kunne surfe videre på telefonene sine om strømmen ble borte. Og ble de strømtomme hadde de fleste powerbank. Sendere og mottakere hadde de aldri hørt om. At kassaapparatene i butikken går på strøm var de uvitende om, men skjønte etter hvert problemet manglende betalingsmuligheter, frysedisker som stoppet, dører som sluttet å åpne seg eller lukke seg osv. ville medføre. Det var heller ingen tanker om vannpumper eller dieselpumpers avhengighet av strøm for å fungere. Jeg tror faktisk timen er den verste jeg hadde i løpet av mine år som lærer. Oppdagelsen skremte meg virkelig.

En gang hørte jeg en militær skulle forklare manglende militær suksess i Afghanistan. Han mente det afghanske samfunnet var for primitivt til at USA og NATO greidde å slå det ut. Lurer på hvor lenge vi kunne levd uten strøm.

Her jeg sitter på setra uten vann og strøm er selvtilliten enorm. Jeg kunne overlevd her i mange måneder, kanskje år. Spørsmålet er om jeg ville overlevd turen hit. Også måtte jeg jo fikset rekkverket i fall det ble trengsel her.   

Legg inn en kommentar