Kategorier
Ukategorisert

Bot og ingen bedring

Det er så mye å undres seg over for oss som liker å undre oss. Nå skal visst ett eller annet politikammer få 80 000 i bot for å ha lekket noen opplysninger. Politikammer skal ikke lekke slike opplysninger. Så langt henger jeg med. Men boten, hva skal den gjøre? Utover å redusere politiressursene med 80.000.

Sanksjoner har, trodde jeg før, som mål å få bort uønsket atferd.

Folk som kom for sent på fotballtrening måtte betale bot. Håpet var å få personen tidlig nok på trening neste gang. Kjører du for fort får du bot. Målet er å få deg til å holde fartsgrensene. Driter du i legetimen din får du bot. Tanken er å få deg til å prioritere legetimen.

I mars 2022 satte de opp prisene for mange trafikkforseelser. Antall trafikkdrepte gikk opp ganske mye. Konklusjonen er tydeligvis ønsket effekt av prishevingen for nå øker prisene enda mer. Det forundrer meg dessverre ikke, for jeg har ikke lenger forhåpninger om bevisste tanker bak ulike handlinger.

Gebyret for å utebli fra legetime har også økt nå. Genialt, om det medfører færre fravær fra legetimene. Det påstås fra enkelte, som trolig har greie på det, at hele helsekøen forsvinner om alle møter til timene sine. Absolutt et mål. Problemet er tallene. De har økt satsene to ganger tidligere. Ingen tyder på ønsket effekt av de tidligere gebyrhevingene. I den grad antall ubenyttede timer har droppet virker årsaken å være færre bestillinger fra gruppene med dårlig økonomi og ustabil psyke. Altså mennesker som trolig trenger legetimene, men dropper å bestille av frykt for boten.

Det er så mye å undre seg over altså. Blant annet hvorfor mennesker med sterk tro på mer av det som ikke virker havner i maktposisjoner?

Legg inn en kommentar