Kategorier
Ukategorisert

Ja til fritt skolevalg

Jeg tror fritt skolevalg kan gi oss et bedre samfunn enn det vi har nå. I dag blir jo elevene sortert etter karakterer. De med best karakterer får førstevalg. Karakteren forteller i stor grad hvilken hukommelse elevene besitter og i hvilken grad de er lojale mot skolesystemet, og egentlig lite annet.

Det finnes en del jobber i Norge som krever kommunikasjonsevner. Praktisk sans er også ønsket i noen yrker. I noen yrker er egenskapen å spille annenfiolin vesentlig. Vilje til å sette seg selv i fare og vurdere grensene for risikoen fortløpende kan være forskjellen på liv og død i noen tilfeller. Er yrkesdrømmen selvmordsbomber, eller brannmann i atomkraftverk, eller livvakt teller også viljen til å dø ved behov inn. Dette er eksempler på egenskaper karakterene sier svært lite om.

Sannsynligheten for å få helsepersonell som kan og liker mennesker er trolig langt større om vi innfører fritt skolevalg og driter i systemet vi har i dag. En svenskevits sier treer i sløyd er kravet for å bli hjernekirurg i Sverige. Treer er muligens litt lavt, men det er ingen problem å komme gjennom videregående skole med 6 i snitt og ha 10 tommeltotter. Og da står legestudiet åpent. Er faktisk usikker på om jeg foretrekker 10 tommeltotter i hjernen min fremfor en som kan bruke sag og hammer.

Litt usikker på om jeg liker utviklingen, men det er kanskje nødvendig å fortell folk hvor tommelene skal plasseres.

Til tider kommer mennesker med 10-tommeltotter inn i praktiske studieretninger. Studiene kommer de gjennom, men det stopper når de skal jobbe. Heldigvis for dem kan de studere videre og ende opp i høyere stillinger. Slik ender vi opp med forskrifter og regler laget av mennesker uten praktisk sans.

Når borrelås blir for vanskelig.

Med fritt skolevalg vil plutselig de med best karakterer konkurrere med praktikerne om studieplasser for håndverkere eller helsevesen. Det er også mulig å komme inn i læreryrker eller helsevesen selv om evnen relasjonsbygging er bedre enn puggeevnen.

Kanskje kan vi også risikere at elever med høyt snitt velger det de har lyst til i stedet for det karakterene tilsier. Synes egentlig litt synd på dem som får gode karakterer ved et uhell og må velge å bli hjernekirurg eller advokat bare fordi foreldrene og rådgiveren mener de kaster bort talentet sitt ved å velge fritt.     

Om politikerne vil redde landet ved å heve standarden på arbeidet som blir gjort rundt omkring håper jeg de begynner å diskutere inntakskriterier som sikrer oss rett kompetanse på rett sted.  

Legg inn en kommentar