Kategorier
Ukategorisert

Mangler en dag.

Nå er ikke 17. mai en helligdag, men … De fleste vet uansett ikke forskjellen på helligdag og høytidsdag. Jeg kan ta meg tid til å forklare det som angår flest. Dagen før helligdager stenger ølsalget klokken 18.00, mens det kan være åpent til 20.00 dagen før høytidsdager.

Jeg vil ta til orde for en ny helligdag, eller høytidsdag. Det må være i september eller der omkring. Hva den skal markere er underordnet for meg. Tidspunktet er derimot veldig viktig. Kanskje kan vi markere innledningen på Bjelkefeiden, åpningen av Sulitjelmabanen, fødselsdagen til Nils Arne Eggen, kroningen av Magnus Lagabøte og Ingeborg Eriksdatter. Mye viktig har skjedd i september. Nå går det uansett litt i surr for meg hva enkelte av helligdagene i Norge kommer av, så en ekstra bør gå fint. Jeg husker ikke opprinnelsen av noen av dagene. Naturlig nok. 1. mai var trolig den siste som ble vedtatt og det var jo før mine foreldre ble født og følgelig før det jeg husker. Derimot har mangt blitt meg fortalt. Vi feirer blant annet 17. mai fordi den norske grunnloven ble vedtatt 16. mai 1814. Denne biten er lett å forstå. Hvordan Jesus kunne dø på en bevegelig helligdag er et mysterium som bidrar til helligdagssurr i hjernen min. Men nok om det.

Grunnen til jeg ønsker meg så veldig en høytids- eller helligdag i september er avstanden mellom mai og juleaften. Jeg klipper meg jo før jul og 17. mai, og det passer bra. Men håret blir forferdelig langt mellom 17. mai og juleaften.

Og jeg har jo universets mest hårete måne.

2 svar til “Mangler en dag.”

Elgjakta starter 25.9 og er allerede en høytidsdag for mange! Kan hete Elgjaktsdag, så kan 24.9 være lille elgjaktsdag. Menyen gir seg selv.

Legg inn en kommentar