Kategorier
Ukategorisert

8 påfører depresjon.

En av favorittvitsene mine går slik:

Jag er intelegent.

Inte jag heller.

Jeg liker vitsen av flere grunner. Den er enkel. Mange forstår den likevel ikke. Det er jo smått ironisk når det er et ordspill på intelligens. Svaret er også et fantastisk svar fra en intelligent i Sør-Aurdal. Den som skryter av sin intelligens blir på en genial måte jekket ned, slik kulturen krever. Og den er jo fantastisk i all sin enkelhet. Den dumme hører feil og avviser å være legent, hva enn nå det betyr.

I vinter henvendte jeg meg av forskjellige grunner til forsvaret for å høre om de hadde resultatet av AE (almennevne) testen jeg gjennomførte i 1993. De sa resultatene skulle lagres i 10 år. Helt bevisst spurte jeg ikke etter resultatene i den perioden. Foretrakk å tro jeg var på snittet eller litt over. Og forelsket meg i Forrest Gump. En snill fyr med stort engasjement og lav IQ. Og evne til å havne i de merkeligste situasjoner og komme ut av det med helsen i behold.

Forskningen på AE-tall fra forsvaret sier rekruttene fikk høyere og høyere IQ til 1993, så snudde det. Testen er unik i verdenssammenheng, siden forsvaret kjørte samme oppgaver i omtrent 50 år. Jeg vet ikke helt hva høy IQ betyr, og om det er viktig, men det sier noe om mengden informasjon en person greier behandle. Forskerne vet ikke helt hvorfor det snudde i 1993. Kanskje henger det sammen med testens utforming eller kanskje er det resultat av TV2 sin start. Reform 94 endret skolepresset mye gjennom sikker skoleplass til alle uavhengig av karakterer. Foglarne vet hvorfor IQ-en toppet seg på 18 åringer i 1993.

Som nevnt kontaktet jeg forsvaret i vinter. Og resultatene kom. I starten reflekterte jeg lite over 8-tallet som sto der. Tenkte det måtte være feil eller flaks. 8 er nest høyeste tallet i testen. Det tilsier en plass blant de 11% med høyest score, men ikke blant de 4% med høyest AE, siden de fikk 9. Har jeg forstått tallene rett tilsier det en IQ mellom 118 og 125. Jeg har alltid visst at jeg har vært snill, engasjert, arbeidsom, sta, relativt kreativ og evnet omgå alle samfunnslag. Tilbakemeldinger har også sagt dette. Tilbakemeldinger sier også jeg tar sjanser og elsker å krangle. Også har jeg tenkt at det sikkert er slik, selv om jeg ikke kjenner det igjen. Men intelligent har jeg aldri tenkt på, eller for så vidt hørt. Sent moden, det er bare Jørn, alle kjenner jo Jørn, du må da skjønne dette, er derimot tilbakemeldinger jeg har hørt mange ganger. Og forskjell på høyre og venstre aner jeg ikke, aner ikke hvorfor jeg gikk ned i kjelleren og det er alltid et mysterie hvor nøkler, kort, telefon osv. ligger. Rett og slett litt dum.

Dessverre har hjernen sakte, men sikkert tatt innover seg resultatene fra AE-testen. Dessverre fordi depresjonen har steget i takt med innsikten. Det må jo gå til helvete om minst 89 % av befolkningen er dårligere til å behandle informasjon enn meg. Og det tror jeg faktisk kan være realiteten. Folk reposter jo åpenbar feilinformasjon på sosiale medier uten å stusse over innholdet, kommunepolitikere fortsetter med tiltakene som avfolke bygdene, skolen produserer unge uføre i større og større tempo, idrettsbevegelsen presser flere og flere bort fra aktivitet, pressen hyller foryngelse av regjeringen, mens det i virkligheten bare er gamle tanker i yngre kropper. Og alt dette skjer mot bedre vitende. Kunnskapen ligger jo åpen for dem som vil se. Dessverre har vi utdannet drøssevis av mennesker som er premiert for å sitte i ro på en stol og være lojale mot det de lærte for 20 år siden.

Stopp verden. Jeg vil av.  

Legg inn en kommentar