Kategorier
Ukategorisert

Bunnpris forsvant.

Heldigvis er det bare den lokale Bunnprisen på Grønland jeg snakker om. Bunnpris er den 4. største matvarekjeden i Norge, og dermed størst av de små. Det blir spennende å se hvor lenge vi har de små, og hvor lenge det går før en av de store må kaste inn handkleet.

Da jeg flyttet hit, var Bunnpris døgnåpen og min nærbutikk. Jeg brukte den en del, både fordi airbnbutleie var lettere med døgnåpen nøkkelutlevering og fordi jeg gjerne betaler litt ekstra for å motvirke matvaremonopol i Norge.

I Sør-Aurdal blir de fleste handlene hos konkurrenten til Norgensgruppen. Spesielt etter Spar ble solgt ut av lokale hender.

Matvaremonopolkampen i Norge er dynamisk, og egentlig ganske lett å se for oss som vet hvilke butikker som tilhører de ulike kjedene og kan litt om husleieavtaler, markedsføring og langsiktige strategier. Noen år etter jeg flyttet hit la Norgesgruppen ned den lokale Kiwi-butikken. Det var helt sikkert ikke grunnet underskudd. Handelen der var stor. Men butikken «stjal» trolig mest kunder fra Meny-butikken på motsatt side av veien. Og Meny tilhører jo samme kjede som Kiwi.

Med Kiwibutikken borte ble det grunnlag for en Joker på hjørnet her jeg bor. Bunnpris var plutselig nærbutikken til langt færre. Og Jokerbutikken var liten. Liten nok til å ha åpent på søndager og til langt på kvelden i ukedagene. Deli de Luca, som ligger ved siden av Meny, eies av Norgesgruppen og har døgnåpent, ordnet seg et nøkkelskaptilbud som absolutt konkurrerte med Bunnpris sitt. Bunnpris hadde plutselig ikke grunnlag for døgnåpen butikk. Det gikk jevnt nedover med butikken til den plutselig var stengt her en dag.

Nå gråter ikke jeg mye over Bunnpris. Kjeden har jo et innkjøps og distribusjonssamarbeid med ASKO. Og ASKO er jo et annet ord for Norgesgruppen. Hver krone brukt hos Bunnpris er noen øre i favør Norgesgruppen i den store matvarekrigen.

For store gjennomtenkte handler bruker jeg Rema 1000, eller de kjedeuavhengige butikkene her.

Nå er ikke kjedekrigen viktigst for oss som bor på Grønland. Sannsynligvis bor jeg på stedet med fleste uavhengige matvarebutikker i gangavstand. Jeg øver meg på å bruke det tilbudet, som er fantastisk innenfor frukt og grønt og ganske bra på andre ting. For, med unntak av alkohol, er jeg skeptisk til monopol. Det medfører ikke mye godt for forbrukerne. Og når jeg planlegger handling bruker jeg Rema 1000. Jeg vet ikke hvilken kjede som er billigst, men jeg vet det blir dyrest for oss om alle handler hos dem som har størst markedsandeler. Og det er Norgesgruppen. Nå er de kvitt en Bunnprisbutikk.   

Krisehandling skjer dessverre ofte på Jokern på hjørnet.

Legg inn en kommentar