Kategorier
Arbeidsgiver

Likviditetskrise

Likviditet er et ord jeg slett ikke husker fra skolen. Ordet og jeg har kjent hverandre i omtrent 25 år nå. Det ble lært på bedriftsetablererkurs på midten av 90-tallet. Kort sagt handler det om å ha nok penger på bok til å betale regningene som kommer. Økonomi er kjedelig. Min regel har alltid vært å få inn mer penger enn jeg bruker. Da går det bra. Likevel er budsjett er verktøy jeg virkelig verdsetter. Det settes gjerne opp i hodet under lange kjøreturer eller ved andre anledninger der hodet har litt tid.

13. mars satte jeg opp mitt andre likviditetsbudsjett på 25 år. Dagen før. Ganske nøyaktig klokken 17.00 fikk jeg konstatert leddbåndskade. Klokken 18.00 stengte Norge ned. Dobbelkrise. Alle kjente utgifter ble ført i en kolonne i Excel. Alle forventede inntekter ble satt i en annen kolonne. Inntektene hadde et skranglende kne hengende over seg. Og coronakonsekvensene.

Nå utgjorde ikke likviditetsbudsjettet fra 13. mars all verdens forskjell siden jeg har vært med å starte skigardsfirma før og vet at nesten alle utgiftene kommer på vinteren og alle inntektene på sommeren, men budsjettet tydeliggjorde utfordringene med å drive sesongbedrift. Hadde kneet gitt seg helt, så hadde konkursen eller lånebehovet kommet i skiftet april/mai.

Siden kneskinnen og jeg kommer godt ut av det med hverandre har vi satt opp nok skigard i april til å ha økonomisk frihet i hele mai. Dog med forbehold om at kundene betaler. Vi har ingen erfaring med noe annet, så det går vi ut fra at de gjør.

Likviditetsbudsjett er nok noe de fleste bedriftseiere kjenner til. I følge mine kjenninger innenfor bank er likviditetsproblemet hovedgrunnen til at bedrifter går konkurs. Det er altså fullt mulig å gå konkurs selv med solid overskudd dersom pengene inn kommer senere enn betalingsfristen på bedriftens regninger.

Jeg har aldri undervist i matematikk på høyere trinn enn 7. klasse. Jeg håper likviditet er et ord elevene i dag kjenner til før de er ferdig med obligatorisk skole. Gagns mennesker kan kanskje ikke grafer og regning med to ukjente, men de har likviditeten i orden. Tenker jeg. Jeg blir stadig vekk overrasket over hvor mange som lever på neste måneds regning. Kredittkort og forbrukslån gir oss fantastiske muligheter til å gå oss skikkelig bort økonomisk.

I matematikkens verden snakkes det stadig vekk om konkreter for å forklare folk på en enkel og synlig måte. Kontanter er konkreter. Økonomi var ganske enkelt å forstå på 90-tallet. Tom pengebok var lik null handel. Nå når folk har fått kort med mulighet for overtrekk bør virkelig ord som likviditet, renter, kreditt og gjeldsslave inn i skolen.

Folk må gjerne gamble og gå konkurs for min del. Jeg synes synd på dem som går personlig konkurs uten å ha snøring på hva som skjer. Forhåpentligvis vekker pandemien oss. Dessverre er det mange som kan komme til å våkne i kjelleren, slik økonomisk.       

Legg inn en kommentar