Kategorier
Ukategorisert

Sykehus og skole og sånt.

Mange ganger har jeg tenkt at et fremoverlent Sør-Aurdal hadde sett mot Ringerike og Viken. Nå pågår det to diskusjoner i kommunen der det undrer meg at Ringerike sitter så langt inne som alternativ.

I mars ble jeg og mange med meg kjeppjaget fra Sør-Aurdal med påskudd om avstander til sykehus osv. For moroskyld googlet jeg avstandene og fant ut at det er minimalt kortere til Mjøsbrua der det nye sykehuset skal ligge, i beste fall, enn til sykehusene i Oslo og Drammen. Nå ligger riktignok Hønefoss nærmest og Gjøvik på andreplass, men …

Maps sitt ruteforslag for kollektivreise til det nye sykehuset ved Mjøsbrua.

Endret jeg søkefunksjonene til kollektivtransport, så anbefalte google maps buss Bagn til Oslo og tog til Mjøsbrua. For folk i Begnadalen er tallene enda klarere.

Skoedebatten i Sør-Aurdal mener jeg tidlig ekskluderte det beste alternativet, nemlig to sentralskoler. En på Bagn og en på Nes. Skolebussene vil da kunne kjøre langt mer strømlinjeformet gjennom Begnadalen og Hedalen, enn om Nerbykrysset skal bruks. Det er langt fra Åsli til Nes, men da jeg jobbet på Begnadalen skole for 15 år siden var det småskoleelever som hadde nesten en time på buss grunnet kronglete logistikk.

Min erfaring som sjåfør sier at vinterveiene øst-vest er langt mer kuperte enn nord-sør veiene.

Det kommer til å bo folk i Hedalen og Begnadalen lenge, men noen byggeboom tviler jeg sterkt på at det kommer. Nes kommer alltid til å ligge nærmere de folkerike områdene ved Oslofjorden. Et sentrum på Nes vil være strømlinjeformet for Sør-Aurdal sine innbyggere når det kommer til lege med videre innleggelse på sykehus. Avstanden til videregående- og høyskoler vil bli mer strømlinjeformet osv. Studenter som ønsker seg over Tonsåsen har jo allerede sagt farvel til en hjemmehelg basert på kollektivtransport.

Det siste argumentet er at de mest ressurssterke i Sør-Aurdal er hytteeierne. Noen av dem bor og jobber i gangene der ting bestemmes. Ved en overgang til Viken er det mye lettere å spille på lag med de kommunen i stor grad lever av. Noen kommer sikkert opp med at hytteeiere er et minusprosjekt for kommunen. Det er i bestefall dårlige leseferdigheter som ligger bak det argumentet. Samme undersøkelse som sier at kommuneadministrasjonen går i balanse på hytteeiere sier at hver hytte legger igjen i snitt 10.000 kroner til snøbrøytere, snekkere, rørleggere, butikkinnehavere osv.

Sør-Aurdal forblir en blindtarm, men for Sør-Aurdal er det sannsynligvis bedre å være en blindtarm i Viken enn i Innlandet.   

Legg inn en kommentar