Kategorier
Ukategorisert

Den farlige pandemien

Jeg har vel egentlig visst det lenge, men det siste året har jeg virkelig vært klar over hvordan vi preges av en pandemi. I motsetning til cocvid-19, så vil denne pandemien følge oss i all overskuelig fremtid.

Et oppslag i finansavisen viste omsetningsrekord for Vinmonopolet. I 2021 har de solgt 118.000.000 millioner liter. Med 1 mill. nordmenn under 18 år og 10 % avholdsfolk blir dette nesten 30 liter pr. nordmann i snitt.

Det er nok en grunn til at alkoholrestriksjonene er de som i størst grad sprenger smittevernstiltakene.

Jeg ble nysgjerrig og sjekket opp en del tall rundt alkohol. Polet har jo langt fra enerett på alkoholsalg, så jeg ville finne oversiktstall. I følge FHI drikker hver nordmann over 15 år i snitt mer enn 7 liter ren alkohol. Mer enn 10 % av den voksne befolkning lider av alkoholisme. Som alkoholisme regnes alkoholinntak som går utover jobb/utdanning, relasjoner og kroppen.

Hvert år dør mer enn 300 personer av alkoholskader. I denne definisjonen tilhører kun dødsfall som går på lever, nyrer, for høy promille osv. I tillegg kommer dødsulykkene i rus. F.eks. anslås det (etter tester) at 25 % av dødsulykkene i trafikken skyldes rus, tall for drukning har jeg ikke funnet, men noen steder anslås det ruspåvirkning ved 50%. Så er det bare å bytte ut foran ordet foran ulykke, med forskjellige ord for å tenke seg totalantallet dødsulykker som er rusrelatert. Vold er jo også et kapitel som bør nevnes i rusverden.

I denne lille pandemien vi har vært gjennom fokuserte vi en stund på antall tapte leveår. I disse omikrontider fryktes det for merkostnaden bedrifter får grunnet smitte. Hva er antall tapte leveår grunnet alkohol, og hva koster det arbeidsgivere?

I min tid som miljøterapeut fikk vi ofte spørsmål om suksessraten. Jeg adopterte svaret en av mine ledere brukte å gi, «mellom 70 og 300%». For hver ungdom som vendte bort fra et destruktivt rusliv reddet vi i tillegg en mor, en far og noen søsken. Det er ikke til å komme fra at belastningen på nære relasjoner er stor ved rusproblemer.

Samfunnskostnadene ved å ha 500.000 alkoholikere, derav mange i arbeidsdyktig alder tør jeg ikke tenke på. Ødelagte barndommer, dyre behandlinger på institusjoner og sykehus, fengselsopphold, etc. koster nok mange milliarder hvert år. Og det slutter neppe i løpet av året.

Pandemien lar seg neppe stoppe om det hadde kommet en vaksine heller, selv om samfunnets innsparing trolig hadde vært enorm. Vi har jo praksis for frivillige vaksiner i Norge, enn så lenge. Kanskje skulle jeg vurdert å stemme for obligatorisk vaksine og vaksinepass om det stoppet all rusbruk. Nå er jeg på ingen måte avholdsmann, men når inntjeningen er så enorm kunne jeg vurdert å ta en for laget.

Og om du tenker politikerne ikke lytter til folket, så er det kanskje lurt å sjekke hva folk roper etter. Det lytter på de viktigste områdene. Fra 2015 ble det lov å selge alkohol på valgdagen. Restriksjonene for å få tildelt vinmonopol er sterkt svekket de siste årene. Taxfreekvoten er så viktig at den alltid er med i regjeringsforhandlinger, og trenden i det lange løp er liberalisering. Antall virksomheter som kan importere alkohol har økt, og det er åpnet for gårdsutsalg. Jeg konkluderer med at vi får de politiske vedtakene vi ønsker.

Og alkoholpandemien har bred folkelig støtte. Skål og gratulerer med gjenåpningen av skjenkesteder.   

Legg inn en kommentar