Kategorier
Ukategorisert

Jeg flytter til Sveits

Det er jo nyheten å slippe i dag for oss med formue. Nå tuller jeg bare. Jeg blir i Oslo en stund til. Formuen min og bedriften min gjør ikke skatten til et problem, enda. Men det er jo litt gøy å se at jeg ikke har råd til å leie ut de siste 60% av leiligheten min dette året pga. skattesystemet. Undersøkte det litt i august. Ikke fordi jeg hadde så veldig lyst til å leie bort, men kunne hjulpet en student eller to. Jeg har jo nesten ikke tid til å være der selv i skigardsesongen, og desember håper jeg å tilbringe i varmere strøk. Det er dumt å være så snill at jeg blir husløs og i tillegg går i underskudd på det.

Fordi jeg har leid ut dette rommet i hele år, vil jeg gå i minus på å leie ut det andre rommet fra nå til nyttår. Skattesystemet er det kjekt å sette seg inn i før man prøver å tjene penger.

Jeg blir nysgjerrig når folk flytter pga. formueskatten. Ser andre blir rasende og fordømmende. Og det gjerne uten å ha forsøkt å forstå.

Jeg tror jeg har forstått hvorfor de rike flytter, og har jeg forstått det, så har de min fulle forståelse. Jeg har formue på nesten 3 millioner. Eller leilighet i Oslo som det heter. Det er ingen formueskatt på den, og ei heller eiendomsskatt enn så lenge.  Eiendomsskatten er jo egentlig en formueskatt.

Slik jeg har skjønt formueskatten kan jeg bruke leiligheten min som eksempel. Jeg kjøpte den for 2,5 millioner. Fordi mange kan tenke seg å kjøpe leiligheten er den nå verdt 4,5 millioner. Trekk fra det banken eier, og jeg har en formue på litt under 3 millioner. Problemet med mine 3 millioner er at jeg må selge leiligheten for å kunne bruke pengene.  

Inne i denne betongkolossen sitter formuen min fast. Kanskje minker den også de neste årene. Ikke leiligheten, men verdien av den.

Dersom noen bestemmer at formueskatten, eller eiendomsskatten som de kaller den formueskatten, skal inntreffe ved 1,5 millioner må jeg plutselig til å betale mer skatt fordi jeg bor. Disse pengene måtte jeg da funnet et sted. Det eneste alternativet er å ta dem fra lønningsposen min. Dersom størrelsen på formueskatten er større en lønnen min måtte jeg solgt leiligheten for å betale skatten på leiligheten. Det er ganske hull i hodet. Og jeg hadde nok flyttet til Sveits om dette ble virkeligheten.

Nå er jo virkeligheten for milliardærene enda verre. De eier firma som folk mener er verdt f.eks. 10 milliarder. Dersom de skal betale f.eks. 10 millioner i skatt fordi aksjene deres er verdt 10 milliarder, så må de enten selge aksjer eller ta ut overskudd fra bedriften. Et overskudd bedriften kunne brukt til å kjøpe nye og bedre maskiner om de fikk beholde det selv. Nå er skattesystemet slik at milliardæren kan ikke ta ut 10 millioner for å betale skatten på 10 millioner. Tar milliardæren ut 10 millioner skal staten ha 2,8 av millionene som utbytteskatt. Milliardæren må derfor ta ut utbytte, eller selge eierandeler for nesten 14 millioner for å greie formueskatten.

Jeg skjønner godt at milliardærene flytter jeg. Hvordan vi har greid å velge inn politikere som ikke forstår det undres jeg mer på. Det er ganske enkel logikk. Ingen vurderer vel å selge den ene veggen på huset sitt for å betale eiendomsskatt når det finnes andre alternativer?   

Legg inn en kommentar