Kategorier
Ukategorisert

Kunstig intelligens kan smerte.

Tenk om vi får programmer som er i stand til å lete gjennom hele internettet på noen sekunder og lage sammendrag av det som skrives. Slike programmer vil jo finne artikler vi andre sliter med å google oss fram til. Og det vil ikke bry seg noe særlig om politisk korrekthet eller følelser. Det er faktisk grunn til å tro det kommer klar tale fra slike programmer og udiskutable fakta, om vi måler fakta etter det som står oftest på internettet.

Da kan vi få noen ubehagelige artikler. Tenk om noen spør dette programmet etter norske helter, og maskinen går gjennom alt som er skrevet på nettet. Kan vi da tenke oss at slike innlegg blir telt opp?

Overskriften til facebookgruppen jeg fant dette på etterlater ingen tvil om hvem kommentatoren ønsker død.

Jeg har ingen kunstig intelligens, så jeg greier ikke telle opp og summere innhold i det jeg leser på facebook, men ser mange kommentarer av slaget over. Mange av kommentarene kommer i etterkant av påstander som et rask googlesøk kunne avsløre som feil også. Om ekte intelligens hadde medført et snev av kildekritikk.

Hele artikkelen står her for den som vil lese: https://www.vg.no/nyheter/i/WRkK5K/chatgpt-foreslo-anders-behring-breivik-som-helt

Jeg har bare prøvd å forstå hvordan kunstig intelligens har kommet fram til dette svaret. I motsetning til meg har sannsynligvis roboten funnet Breiviks manifest. Jeg har bare lest omtaler av det. Omtalene konkluderer med Breivik som en AP-hater. Et hat han i stor grad bygger på feil fakta og konspirasjonsteorier.

Ut fra det jeg leser i kommentarfelt og oppsummeringene jeg har lest av Breiviks manifest kan jeg skjønne hvordan kunstig intelligens kom fram til denne konklusjonen.

Massesuggesjon er det som skremmer meg mest her i verden. Og jeg er litt redd nå.

Legg inn en kommentar