Kategorier
Ukategorisert

Rafting og kommunevalg.

Før flommen var jeg med på en raftingtur, på det vi den gang kalte stor vannføring. Kommersielle raftingturer var for lengst innstilt på grunn av høy vannføring. Men på en klubbkveld, som Begna padleklubb prøver å gjennomføre torsdager, hadde vi lyst til å teste rafting på 290 m3 per sekund. Det er omtrent det dobbelte av det meste jeg har raftet på før.

Det blir en del vann når lukene i Bagnsdammen åpnes. Og det er et mektig skue. Bagnsdammen med åpne luker er en liten turattraksjon synes jeg.

Av sikkerhetsgrunner fikk kun mennesker vi kjente og som har vært på elva før være med. Det er ingen tid til å bomme på navn når vannet går 8 ganger så fort som normalt, og vannet går langt inn i skogen. Jeg liker å tro, siden jeg er sjefen i raftingfirma og relativt sentral i padleklubben, at det er en kultur for å ta egne valg basert på egne ferdigheter, dagsform og risikovillighet i vårt lille padlemiljø. Rafting på 290 m3, med trær langt ut i vannet og diverse saker flytende rundt krever langt mer enn de kommersielle turene vi gjennomfører.

Alle fremmedlegemene en utfordring når det padles i stigende vannføring. Her padler jeg på en rundball under en tidligere flom.

Det var en del mennesker som ville være med. Padleklubben har et oppsving i medlemstall for tiden. 4 guider hadde lyst til å være med. Det var faktisk en guide i 20-årene, en i 30-årene, meg i 40-årene og en i 50-årene. Husk dette, for det har betydning for kommunevalgdelen som kommer senere.

På en kommersiell tur hadde vi trolig valgt to rafter. Pengene ligger i mange gjester i få båter. Nå fordelte vi mannskapet i 3 rafter. Vi kjente padlekraften til deltakerne, og valgte «mange» lette båter med stor fremdriftskraft. Og noen ganger det det faktsisk slik at økt moro og økt sikkerhet går hånd i hånd. Færre folk i vannet og flere båter til å redde om noe skjer. Den 4. guiden tok kajakk.

Jeg valgte et lite bilde for å vise lite vann. Hele forrige sesong raftet vi på 12 m3 med vann.

Vi kjenner bølgene, vet om steinene, leser strømmene og har egentlig full kontroll på hva elva gjør. Den følger fysiske lover. Det uforutsigbare er menneskene. To av guidene fulgte nøyaktig samme rute som meg, altså den faste, gjennom de høyeste bølgene som medførte null uforutsigbarhet og enkleste vei videre. Den siste guiden ga tidelig og tydelig signal for et annet valg. Han siktet på den største bølgen. Spenning. Vi antok raften ville stoppe opp før den reiste videre på en eller annen måte. Og det stemte. Den bråstoppet. 2 av mannskapet og guiden bråstoppet ikke, så de fløt av sted. Den siste padleren fikk en liten ekstra runde i bølgen før raften reiste videre nedover elven. Vi konservative guider fikk se vi behersket elven så godt at vi hadde båtene våre i redningsposisjon og var klare til å trekke opp folk 5 sekunder etter første padler falt i vannet. Men vi var overflødige. Guiden og mannskapet valgte å redde seg selv og var i egen båt i løpet av 20 sekunder. Noe som holdt med god margin.

Etter turen hadde vi en liten evaluering. Dette er omtrent det guidene sa:

 1. Det blir jo kjedelig om vi bare skal gjøre det samme, og nå hadde jeg god muligheten til å teste noe nytt.
 2. Jeg var glad for å se hvor god kontroll vi hadde selv om jeg var skeptisk til forsøket på forhånd og neppe våger å gå gjennom bølgen selv.
 3. Jeg føler meg plutselig gammel og skeptisk.
 4. Jeg er glad det ikke var meg.

  Og nå er vi over på kommunevalgdelen. Alle leseflater er fylt av politikere som forteller hvorfor vi skal stemme på nettopp dem og deres parti. Reklamen de kommer med forteller meg bare en ting. Lite kommer til å forandre seg. Politikerne som ligner raftingguide nr 1. finnes knapt.

  Når du skal stemme ved kommunevalget vil jeg oppfordre deg til å lete etter kandidatene som våger å forlate det faste sporet. Om du vil ha forandring i din kommune da. De fleste kandidatene presenterer jo bare mer av det gamle og forventer et annet resultat. Skal ikke si hva Einstein mener om det.

  Og en liten ting til slutt. Det var guiden i 50-årene som testet bølgen. Mange tror unge mennesker kommer med nye tanker. Nye tanker har ingenting med alder å gjøre. Det har utelukkende med tankesett å gjøre. Mange av de jeg har kjent som ble virkelig gamle var nysgjerrige på nye ting (og gode gener), og mange ungdommer jeg har møtt er helt låst i gamle tankesett.

  Godt valg. Vi får de politikerne vi fortjener og de gjennspeiler gjerne flertallet.

  Legg inn en kommentar