Kategorier
Ukategorisert

Dyrtid?

Det snakkes stadig om dyrtid. Jeg skjønner hvorfor, og det skremmer meg. Vi er på ingen måte inne i en dyrtid. Det meste av min levetid har rentene vært langt høyere enn i dag. Både på utlån og innskudd. En liten sjekk i historiske data viser at rekordlave renter som ekspertene har snakket om de siste årene er nettopp det. Rekordlave.

Matprisene er høyere enn på mange år. Snart er vi vel tilbake til normalnivå? De aller fleste mennesker i verden bruker en større andel av lønna på mat enn det vi gjør. Uten å ha sjekket detaljene nøye er jeg sikker på få samfunn, de siste 200 årene, har brukt så lite ressurser på å skaffe mat som vi har gjort de siste årene.

De som tenker flyturer er dyrt er unge eller glemske.

Vi skriker over oss om høye feriepriser. Flyreisen min til Australia i 1993 kostet flere kroner enn samme billett i 2021, til tross for alle ungdomsrabatter jeg fikk da jeg var ungdom. Klær er så billig at tonnevis av klær kjøres rett på søppelfyllinga. 50 % av alle brettspill som kjøpes åpnes aldri. Matsvinnet er beregnet til 42 kg pr. nordmann. Vi har drøssevis av leketøy i 50.000 kroners klassen som snøscotere og ATV. Mer enn 50.000 kvinner har tatt seg råd til silikon mellom veggen og jacuzzien.

Jada, jeg har bezzerwizzer.

 Håndverk har vi stort sett betalt lite for, siden det gjerne utføres av folk som tjener godt om de tjener det vi kaller dårlig, samtidig som vi selvfolket har tjent gode penger på bullshitjobber.

For meg, som den dinosauren jeg er, eller for å si det mer nedlatende, middelaldrende hvit mann, er den såkalte dyrtiden noe jeg har ventet på lenge. Heldigvis har vi overlatt styringen til unge jenter med flotte pupper og medietekke. Lurer på hva de sier når jeg kaller samtiden for normaltid, og forventer en dyrtid. I natt oppdaget folk hvor ustabil Midtøsten er. Om 14 dager får Russland ture på som dem vil, mens kristenfundamentalistiske USA prioriterer Israel. Hva gjør Kina når USA er engasjert i to varme kriger? Vi har nok med stor sannsynlighet forlat jækla billig tiden for en lang stund. Følg med i neste episode av bloggerne for make-up tips og annen samfunnskunnskap.    

PS. Innlegget er sponset:   

Legg inn en kommentar