Kategorier
Utbrent adjunkt

Kildekritikk.

Sist jeg brukte penger på avis var i 2015, med unntak av en lurekampanje fra Dagbladet i 2018, der jeg sov litt.

I 2015 ble jeg, med mange kollegaer heftig debattert i riksdekkende presse. At saken vakte interesse er lett å forstå. Begrunnelsen de mange redaksjonene brukte for å dekke saken uten å snakke med noen av oss som var involvert gjorde at jeg har mistet all tiltro til mediene. Det var tydelig at sannheten ville ødelegge det mediebildet som ga flest klikk. Leser jeg interessante avisartikler nå, så sjekker jeg linker som er oppgitt, googler navnene som omtales, sjekker statistikkene det henvises til og hvordan disse statistikkene er laget osv., før jeg fester lit til innholdet.

I en tid der nyheter, gode som dårlige og sanne som usanne sprer seg i et enormt tempo er etter min mening kildekritikk noe av det viktigste vi kan lære. Jeg lar en tegneseriestripe fortelle om mitt syn på kildekritikkundervisningen i skoleverket:

Grunnen til at kildekritikk opptar meg i dag er slaktingen av en sak i Dagbladet. Jeg fikk se en video laget av en som virkelig har skjønt hva kildekritikk dreier seg om. Vedkommende har kunnskap om temaet og tid til å lage en enkel video om det. Den videoen bør alle som henter sannheter fra aviser se. Min påstand er at oppdagelsene videomakeren gjør slett ikke er spesielt for denne saken, men mer ett mønster i pressedekningen.  

Med en 3 delt venneliste på facebook, der venner og bekjente fra min tid i Valdres utgjør en stor del, og venner og kolleger fra min tid i Oslo utgjør en annen del får jeg veldig motstridene oppdateringer på min facebookvegg. De er utrolig interessant å se hvordan nyheter blir tatt mot med utgangspunkt i kontekst og kunnskap hos mottaker. I denne konkrete saken er det noen som ikke kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av Oslo, mens noen mener at Oslofolk bør stenges inne siden de er totalt utilregnelige og gir faen i alt og alle.

Se videoen og gjør deg opp en egen mening. Bilder sier mer enn 1000 ord. Også når bildene lyver.

Jeg gleder meg til kneet atter virker så godt at jeg har annet å gjøre enn å engasjere meg i alt mulig rart. Verden er best når den utelukkende handler om å få til 6 skived av en tømmerstokk og største problem er is på stokkene. Vi skigardsarbeidere er enkle folk.

Her er link til videoen: https://nullvideo.com/user/forteller/rwXUGAU?autoplay=off

Legg inn en kommentar