Kategorier
Arbeidsgiver

Latskap lønner seg i dag.

Bloggen startet egentlig med utbrent adjunkt og skulle ta for seg tankene mine rundt en skole som slett ikke er bygd på barns premisser. Engasjementet mitt dreier stadig mer mot det å drive en liten bedrift og utfordringene det medfører. Adjunkten kommer tilbake. Elevenes ve og vel står meg fortsatt nær, men bedriftsutfordringene står meg enda nærmere i øyeblikket. De er rundt meg på alle kanter faktisk.

Mitt forrige blogginnlegg etterlyste vikar. Tiden min strekker ikke til. Allerede i dag har jeg plutselig god tid.

Forkjølelse er et sikkert tegn på at skigardssesongen har startet. Slik har det vært hvert år. Forkjølelse er en naturlig del av det å skifte miljø fra varm bil til kaldt utemiljø, fra varmeapparat til air condition, fra 8-16 jobb til lange dager, fra faste måltider til å få i seg ett eller annet, fra svette over spett, til å fryse i kundesamtaler, fra dvale til harde dager og korte netter. Forkjølelsen irriterer. Hver vår og hver høst. Hodet går ekstra sakte. Kroppen reagerer med motvilje mot fysisk arbeid. Sosial omgang reduseres. Men en forkjølelse spiller vanligvis liten rolle. I år vil konsekvensene bli enorme. Derfor sitter jeg inne i dag. Selvfølgelig en tabbe å ikke ha riktige klær for været, men… Kanskje hadde jeg valgt å sitte inne uansett. Konsekvensene av en vanlig forkjølelse i coronatid er for store.  

EOA har vokst mye hvert år. Vi er i ferd med å gå fra enmannsbedrift til en liten (sesong) bedrift, med en arbeidstokk. Arbeidsmengden har økt hvert år. Nesten doblet seg, og det uten noen annen markedsføring enn hjemmeside og fornøyde kunder. Økningen er ønsket. I år skulle vi ta det store steget. Målet er å kunne tilby elveaktiviteter i Sør-Valdres hver dag i sommerhalvåret. Vi tror en arbeidstokk på 5-6 stabile ansatte trengs for å få til dette. For å få stabile ansatte må vi tilby dem arbeid også på dager uten elveaktiviteter. Skigarden kommer inn der.

Jeg skal på ingen måte snakke hverken rafting eller skigard opp i vanskelighetsgrad, men det er ferdigheter som må læres. Det går relativt raskt å lære å sette opp en rett skigard på flat mark. Spesielt om grunnforholdene er lette. Nesten alle kan få til det. En faktor som gjør det enda enklere er at mange som setter opp en skigard i sitt liv, gjør det hjemme, og følgelig er fornøyd med eget arbeid. Selv om vi profesjonelle ser både 4 og 5 feil i konstruksjonen. Mine ansatte skal ha grundig opplæring. Vi staurer på betongmurer, gamle oppbygde kjerreveier, over røtter og andre steder folk vil ha gjerde. Sikt (eller trafikksikkerhet som det gjerne er), takras, automatgressklippere, membran på taket under plenen, snøbelastning, brøytemulighetene og slikt skal mine ansatte huske på når de starter på en jobb. I tillegg skal kunderådgivningen foregå slik at ektepar fortsatt holder sammen og gode naboskap kan bevares. Ekteskapskrangler og nabofeider gir dårlig HMS for mine ansatte. Misfornøyde naboer er heller ingen god reklame for EOA.

Juvvandringen vi gjennomfører kan nok hvem som helst gjennomføre. Det å følge et elvjuv er enkleste orienteringen som finnes. Våre guider skal vite hvor farene er. Noen farer skal vi rundt uten å skremme gjestene eller utsette dem for noen som helst fare. Andre farer må vi forsere på tryggest mulig måte. Nesten alle kan nok gjennomføre slike turer. Våre guider skal vite hvor turen kan avbrytes. Hvordan forskjellige vannføringer påvirker risikoen. Vi skal greie å evakuere folk om noe skjærer seg på verst tenkelige steder. Og alt fra påkledning til avsluttning av turen skal foregå slik at kundene kjenner seg trygge og ivaretatt.

I øyeblikket har vi ingen ansatte som er selvgående. I løpet av sommeren 2020 er planen å ha 5 nærmest selvgående ansatte. Vi er godt på vei. Innen juni vil 3 stykk etter planen kunne gjerde helt på egenhånd eller kunne gjennomføre raftingen på Begna. I midten av juni vil to nye komme inn for opplæring.

Fram til 3 stykk er selvgående i juni er verden vår særdeles interessant. 14 dagers karantene på meg vil redusere arbeidet EOA kan gjennomføre. Som bedrift kan vi risikere å betale lønn til ansatte uten at de får gjort noe. Utgifter uten inntekter er drepen for de fleste økonomier.

Greit å holde seg inne i dag. En vanlig forkjølelse har uvanlige konsekvenser i 2020.          

Legg inn en kommentar