Kategorier
Ukategorisert

Idiot sikkert?

Min første sjef, som egentlig var to sjefer siden to delte ansvaret, sa ofte: Jørn, det er ikke sikkert du gjør mer dumt enn andre, men du forteller om det.

Jeg har gjort mye dumt. Det er dumt. Jeg ser slett ikke bort fra at jeg gjør mer dumt enn de fleste andre. Så forandrer kanskje statistikken seg om det måles i %. Det skjønner de dumme lite av, men nok om det. Noen ganger gjør jeg så dumme ting at jeg blir redd. Så skjedde for to dager siden.

I går morges kjørte jeg ned fra setra med sommerdekk på framhjulene. I tillegg hadde jeg henger. Vanligvis er ikke det så dumt, men i går var det 20 cm nysnø. Den var varslet i god tid. Og kom akkurat som varslet. Veien fra setra og ned på dalen er omtrent 14 km. Mange av mine venner kjenner veien best som et rattkjelkeeldorado. Det er bratt og til dels svingete. Altså fullstendig idiotisk å kjøre der med sommerdekk tenker du. Og jeg er enig. Det jeg vet og ikke du, er at det å kjøre der med sommerdekk i går på langt nær er det idiotiske i historien.

Jeg har tre blogger med navn ordensmenneske,  (http://eitoganna.no/2020/03/ordensmennesket/, http://eitoganna.no/2020/03/ordensmenneske-2/, http://eitoganna.no/2020/04/ordens-mennesket-3/, http://eitoganna.no/2020/05/ordens-menneske-4/) så min søken etter å ha system i ting bør være kjent. Og ja, jeg ser at det ble 4 linker. Slik er det å ha orden i sakene. 3 eller 4. Same, same, but different.

Dekkene mine har jeg orden på. Systemet er idiotsikkert. 4 dekk hentes fra kjelleren i låven. Det skjer hver høst og hver vår. Dekkene byttes ut med dem som sitter på bilen. Når alle 4 dekkene er skiftet tar jeg de dekkene som nå er av og bærer dem ned i kjelleren. På samme pall som jeg mange timer før tømte. Dekkskifte tar gjerne mange timer. Det kan nok være verdt en egen blogg, siden dekkskifte på mine biler gjerne påvirker et helt nabolag, men det får vi ta senere. Nå ligger dekkene på en pall i kjelleren, og ligge er det eneste de skal gjøre til neste dekkskifte. Idiotsikkert system. Ingenting kan gå galt.

For to dager siden dro jeg på setra. Værvarselet sa snø. Jeg vet at mine snusfornuftige sambygdinger mener det er for mye bymann over å dra på setra når værmeldingen sier snø. Samtidig trenger jeg å få en del ved opp dit. Vurderer å tilbringe en måned eller to der i vinter. For å unngå å bli hjelpetrengende ruslet jeg ned i kjelleren og hentet dekkene. Oppdaget til min skrekk at to av dem var så slitt at det var dumt å bytte dem med gode sommerdekk. Skiftet bare på framhjulene. Irritertundret meg over at jeg hadde glemt at jeg skulle kjøpe nye dekk i løpet av høsten. Irriterte meg egentlig enda mer at jeg ikke husker at jeg har glemt det en gang.

Vi fikk veden inn på verandaen på setra.

Dagen etter våknet jeg til 10 cm snø. Bilen var parkert slik at det var lett å komme i gang. Hengeren var plassert nede ved hovedveien, så det uansett skulle bli mulig å få tak i den senere om den så måte stå til neste åstur.

Det var ekkelt å kjøre. Hjulene spant overraskende lett. 10 cm våt snø tenkte jeg. Prøvde å huske hvor gamle vinterdekkene er. Mener de er ganske nye. Men det glapp. Skled ubehagelig mye, men det er jo ganske flatt i starten. Og lav fart kompenserer for mye.

I første nedoverbakke, ordentlige nedoverbakke altså, testet jeg bremsen. Farten økte. På stive hjul. Eller full brems. Er jo ABS på bilen. Det handlet om å styre. Redusere farten med gir. Finne steder i veibanen med friksjon. Kom ned. Gjennom mange svinger satt jeg med hjertet i halsen. Visste at sporvalget mitt var fullstendig avhengig av at ingen kom oppover. Møtte en traktor og en lastebil. Store kjøretøy, men store kjøretøy har gjerne gode sjåfører. Heldigvis.

Fra setra og ned er det 14 kilometer. Det tok 1 time og 3 minutter. Omtrent en time med puls på 170. Ingen skader på bil eller mennesker.

Vel nede hos min mor var det tid for evaluering. Dekkene ble sjekket nøye. De var litt slitt, men det sto ikke i stil til sklifaktoren. Så tittet jeg tilfeldigvis på dekkene jeg tok av dagen før. Ultragrip ICE 2 sto det. Systemet med dekk i kjelleren er ikke idiotsikkert. Glemmer man å skifte på våren, så kommer man helt ut av det.

Jeg var trolig den eneste i Valdres som la om til sommerdekk på mandag. Trolig største feil jeg har gjort. Bortsett fra å dele historien da.         

Legg inn en kommentar