Kategorier
Utbrent adjunkt

Tankespinn.

Nok en søvnløs natt. Heldigvis er det langt mellom dem nå. Tankespinn er ingen diagnose. Heldigvis for meg. Dessverre for mange andre. Symptomene på tankespinn ligner veldig på symptomene på ADHD. Siden ADHD-diagnosen stilles gjennom observasjon av symptomene er det mange med tankespinn som ender opp på rusmidler, via en ADHD-diagnose.

Ordet tankespinn var ukjent for meg inntil jeg kom på ruskollektiv. Der var det et vel innarbeidet begrep. Ungdommene som kom til «behandling» hadde med seg ADHD-diagnosen alle som en. Etter hvert som relasjonene kom på plass og samtalene gikk dypere dukket det opp situasjoner de tenkte utrolig mye på, eller kanskje rettere sagt hadde blokkert ut. Det var gjerne seksuelle overgrep, separasjonsangst, frykten for å bli forlatt, klaustrofobi, voldsepisoder, tapsopplevelser, traumatiske hendelser som brann og kollisjoner som lå bak tankespinnet. Tankespinnet blokkerte for utrolig mye. Læring f.eks. Beskjeder. Ofte gikk tankene bort ved aktivitet.

Å få noe annet å tenke på er en kjent og enkel strategi ved tankespinn. Krangle med lærere og medelever er lett, og effektivt, om fokuset skal vekk fra vonde tanker. Kortsiktig som bare det, men gjerne en innlært strategi som det er lett å holde. Skoleverket har ofte ingen kompetanse på dette, utover mølla som feilaktig ender med ADHD-diagnose.

Tankespinn er gjerne lett å behandle. Det handler om å identifisere årsaken, finne triggerne og skape gode handlingsmønster for å avreagere. Så må individet lære å leve med seg selv og den bagasjen som er med. Selvfølgelig finnes det tankespinn som er vanskelig å identifisere eller behandle, men den største utfordringen er likevel at tankespinn gjerne identifiseres lenge etter at bivirkninger av ADHD, misbruk av rusmidler eller krangler med voksne har komplisert situasjonen enormt. 20 minutter om tankespinn i lærerutdanningen hadde sannsynligvis spart mange individer for tonnevis med ubehag, og samfunnet for milliarder. Undersøkelser viser at de alle fleste fangene i Norge har ADHD. Når man vet at ADHD identifiseres av symptomene … Når man vet at 90 % av ungdommene jeg jobbet med på ruskollektivet mente at ADHD-en forsvant etter et år med samtaler …

Jeg får nok en søvnløs natt til. Før jeg får kontroll på tankespinnet. Men jeg vet hva som skal til. Og jeg vet hva som var triggeren. Bare glemte å beskytte meg. Det gjør ingen ting. Jeg har jo lært meg å leve med det. For 11 år siden. I en alder av 34. Takket være en miljøterapeut på ruskollektivet, også ungdommene der som delte sin historie. Og ingen kommer til å kjefte om jeg er trøtt og uoppmerksom i morgen. Rart hvor mye det hjelper å bli respektert for den man er. Og rart hvordan kroppen kan lære seg til å virke etter 5-6 timer søvn natt etter natt.  

Legg inn en kommentar