Kategorier
Ukategorisert

Bedre føre VAR?

Vi må nok 15 år tilbake for å finne sesonger der PL og fotball har interessert meg mindre. Dette til tross for at mitt favorittlag leder serien i øyeblikket.

Jeg har vel nevnt det før, men kampen mellom Liverpool og Everton var et gedigent vendepunkt. De brukte 3 minutter på to marginale offsideavgjørelser. Det snakkes om millimeter på spillere som flytter deg 10 cm på et tidel. I løpet av 8 minutter stopp i spillet greidde hverken dommer eller VAR å registrere årsaken til spillestoppet. Det var en takling som absolutt ikke hører hjemme på en fotballbane. Dessverre handler fotballreglene, dommer og VAR i liten grad om å beskytte spillere og spillet.

Den siste uka har mange fotballsupportere fokusert på straffer og rasisme i PL. Jeg har av ren nysgjerrighet sett på straffefordelingen lagene i mellom. For å få straffe er det en betingelse å være innenfor motstanderens 16-meter, eller i det minste så nær at dommeren har mulighet til å tro spilleren var innenfor. Jeg har derfor laget en statistikk på antall ballberøringer laget trenger innenfor motstanderens målområde for å få straffe. Tallene er henter fra sesongen 17/18 til og med i dag, av den enkle årsak at 17/18 sesongen var den første jeg fant berøringstall for.

Lag     Touch pr. straffe siden 17/18  Lag                  Touch pr. straffe 20/21
Manchester Utd 97,17
Leicester City 100,03
Fulham 122,88
Crystal Palace 123,00
Brighton 126,29
Leeds United 164,00
Everton 176,25
Aston Villa 185,57
Southampton 188,53
Chelsea 196,80
Manchester City 199,35
Wolves 200,10
West Ham 211,69
Liverpool 222,15
Tottenham 228,07
Arsenal 231,88
Newcastle Utd 248,67
Sheffield Utd 286,75
Burnley 461,00
West Brom 890,00    
Leicester City 37,20
Fulham 58,20
Newcastle Utd 61,50
Manchester Utd 68,00
Brighton 73,17
Chelsea 90,40
Tottenham 102,00
Sheffield Utd 109,33
Liverpool 120,80
Aston Villa 129,50
Arsenal 137,00
Manchester City 159,67
Leeds United 164,00
Everton 166,50
Southampton 167,00
Wolves 169,50
Crystal Palace 170,50
Burnley #DIV/0!
West Brom #DIV/0!
West Ham #DIV/0!
#Div/0! betyr ingen strafferdenne sesongen

Tallene viser flere ting. En ting er forskjellen på hvor mange ballberøringer som trengs pr. straffe. En annen ting er at VAR har medført langt flere straffer. Dette er objektive tall.

Jeg har siste uka søkt opp en del straffer og en del diskusjoner rundt straffer. For det første ser det ut til å være allment akseptert at kontakt mellom spillere legitimerer straffe. Det er så vidt meg bekjent basketballregler. Fotball er en kontaktsport. Kroppskontakt er lov i fotball. Når VAR ser på situasjoner innenfor 16-meteren i sakte film vil de finne kroppskontakt. Har dommeren dømt straffe, så lar de straffen stå og dømmer han ikke straffe, så lar de avgjørelsen stå. VAR sørger med andre ord ikke for mer lik linje mellom lagene.

Videoer av straffer gitt i PL de siste årene får meg til å tro at det er en fordel å være engelsk. Fordommene i engelsk fotball er at engelskmenn tåler en trøkk og spiller ærlig. Videoene viser at det lønner seg å være engelskmann, henge igjen skotuppen i gresset og ha startet fallet før ballberøringen skjer. Får jeg tid skal jeg gå systematisk gjennom straffene for en gitt periode. Inntrykket mitt forsterkes av lag jeg vanligvis forbinder med knokkelfotball, der det er tegn på svakhet å spille død etter berøring, ligger på bunnen av tabellene jeg laget. Det lønner seg ikke å stå når du kan. Mange hevder også at straffer handler om spillestil og kontringer i stor fart. Til en viss grad påvirker nok det, men da bør jo i star grad keeperen eller bakerste mann være synderen og straffen komme mens angriperen er i stor fart på vei mot mål. Slikt er lett å se på kavalkader. Jeg sliter med å forklare straffeforskjellen utelukkende med spillestil. Om hypotesen at engelskmenn får straffer lettere enn utlendinger holder stikk, så snakker vi institusjonell nasjonalisme.

Er det tvil om fellingen skjedde innenfor eller utenfor straffefeltet, så får ofte angripende lag fordelen. I prinsippet er jeg helt enig. Problemet er at fordel angripende lag er fullstendig ute av tankene når det kommer til offside. Da handler det om millimeter i situasjoner der en tidel feil utgjør omtrent 10 cm.

Fotball var bedre før VAR. Jeg kan kjøpe at dommere sliter med å dømme rett når ting går fort og de kan se situasjonen bare en gang. Det er langt verre å akseptere at dommernes påvirkning av resultatene blir enda større når de får mulighet til å situasjonene flere ganger i sakte film. Det blir spennende å dykke dypere inn i tallmaterialene.  

Legg inn en kommentar