Kategorier
Ukategorisert

Strømkrise

Dagens strømkrise berører meg personlig i liten grad. Det kan nok være at gjerdemarkedet reduseres litt på sikt om folk får dårligere råd, men det er slett ingen krise. Sannsynligvis blir hverdagen min mye lettere uten ansatte, og jeg vil trolig tjene omtrent det samme pr. time jeg jobber.

Felleskostnadene i Oslo stiger sikkert litt pga. varmtvannstanken og heisen, men fordelen av å bo i en leilighet der fyringskilden er varmen fra naboene veier opp for det meste. Blir det for ille tilbringer jeg vinteren på en gammeldags hytte uten innlagt strøm og vann. Uansett planlegger jeg, av flere grunner å tilbringe minst en vintermåned i varmere strøk.

Jeg har også preppet litt på energisiden. Har gassovner i fall det blir helt krise for strømmen. Det er noen år siden jeg skjønte at energi blir stridsområde ved konflikt. For så vidt lærte jeg det i løpet av førstegangstjesten, men det var en skoleoppgave som virkelig åpnet øynene mine.

Jeg var dårlig forberedt til en samfunnsfagtime i 10. klasse. Elevene fikk derfor en enkel oppgave. De skulle beskrive en dag uten strøm. Timen gikk dårlig. Elevene skjønte ikke problemet. Telefonen deres var som regel fulladet, og der kunne de se filmer, skrive med venner, høre på musikk og leve livet sitt. Sendere og mottakere hadde de aldri hørt om. Elektroniske låser og frysedisker i butikker var helt gresk. Betalingsterminalene gikk på kort og ikke strøm. Kollektivtransporten var ingen problem fordi bussene går på diesel eller bensin (og ja, oppgaven ble gitt for noen år siden). Hvordan bensinene kommer seg fra tanken i bakken til tanken på bussen var de lykkelig uvitende om. Lykkelig uvitende var de også om fyringskilden til husværet de holdt til i. Det eneste problemet de kom på var mangel av lys.

Dessverre fant jeg ingen rom i skoleplanene for ytterligere vektlegging av energi i hverdagen. Vi hadde viktigere ting vi måtte gjennom. 10. klasse preges jo av eksamen Noen venner og bekjente fikk også testet seg i vinter. En storm tok strømmen i 6 dager. Brannvesenet var satt ut av spill etter 4 timer, for reserveløsningen ved strømbrudd holdt ikke lenger. Jeg for min del er glad for alle timene jeg har i brakke uten strøm og vann. Vi er i krig, og energikontroll er våpenet Russland bruker.

Og til våren tenker jeg å lage en liten hage. Med 49 % selvforsyning er vi ganske sårbare. Og Russland vet det. Tok forresten bilde av studentene vi skal leve av om matleveransene til landet svikter.  

Legg inn en kommentar