Kategorier
Ukategorisert

IQ

I dag har jeg gjort noe skummelt.

I forbindelse med bokprosjektet har filosofering rundt IQ losofert rundt i hodet mitt. IQ er for meg noe litt udefinerbart. Hva det måler er en ting. Det står jo beskrevet flere steder. Litt mer uklart er hva folk bruker det til, og om det brukes feil. I litteratur av såkalt oppegående mennesker står det at folk med høy IQ har lavere dødelighet. For meg virker det som en dum påstand, men mulig jeg har for lav IQ til å skjønne den. Selvfølgelig kan tallene stemme, og Jesus være forskjellen, men selv om han nå skulle ha stått opp fra de døde og ha høy IQ er dødeligheten blant dem med lav IQ marginalt høyere. 1 person på 2023 år er nær 0.  

Høy IQ viser seg å være bra på en del tester, også utenom IQ-testen. Det kan virke som høy IQ gir større og større fordel i skolesystemet. De med høy IQ står dermed først i køen når utdanninger skal velges. Litt skummelt tenker jeg, når noen utdanninger krever andre egenskaper en IQ. Noen jobber krever større EQ enn IQ. Dumt om dem med høy IQ og lav EQ har fortrinn på disse jobbene. Arbeidsinnsats er en faktor i mange yrker. IQ sier ingenting om arbeidsinnsats. Kanskje kunne noen gjort dobbelt så mye på en dag som hen som ble ansatt pga. høy IQ.

En grundig undersøkelse av IQ utviklingen over tid har forsvaret. IQ testen på sesjonen er uendret, og den er gjennomført i flere generasjoner. Med de styrker og svakheter det har. Den er justert for kjønn og den er justert for innvandring. Et entydig svar er nedgang i IQ siden midten av 90-tallet. Nedgangen kan forklares og bortforklares på mange måter. En detalj jeg har hengt meg opp i er følgende bisetning: Nedgangen kunne først måles i områdene som var pioneer på kabel-TV.

Men nå har visst denne digresjonen tatt meg fullstendig vekk fra poenget. Jeg har gjort noe skummelt i dag.  Jeg har mailet forsvaret og spurt om resultatene av min 30 år gamle IQ-test er lagret og om det er mulig å få se resultatet i så fall. Håper de svarer nei. Tror ikke jeg vil vite resultatet.

Legg inn en kommentar