Kategorier
Utbrent adjunkt

Corona og skremmende tiltak

Publisert 12/03 2020, 11:33

Det er vel nesten umulig å unngå Coronaviruset som tema for blogg nå? Selve viruset kan jeg lite om, og det skremmer meg heller ikke så mye. Det som derimot skremmer meg er noen av tiltakene som settes inn og mottakelsen noen av dem får. 

Et råd er å vaske seg på hendene 5-6 ganger daglig for å unngå smittespredning. Hvorfor skal jeg trappe ned på håndvask? Jeg spiser frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Vi har vel alle lært å vaske oss på hendene før måltidene? Det blir 4 ganger. I tillegg er jeg på toalettet 2-3 ganger i døgnet. Toalettbesøk etterfølges av håndvask. En vanlig dag innebærer også noen turer innom vasken fordi jeg er skitten. Slik jeg forstår smittevernsrådene og dem jeg har diskutert håndvask med at mange dropper håndvask før måltider og etter toalettbesøk. Kanskje må regelmessig håndvask inn som mål i læreplanen slik at det kan måles og følgelig prioriteres i skolehverdagen?

Unngå å besøke mennesker med svekket immunforsvar om du har symptomer på sykdom. Dette rådet liker jeg heller ikke. Det får det til å høres ut som syke folk besøker folk med svekket immunforsvar utenom coronatider? Så dumme er vi vel ikke? Om jeg tar feil, så tenker jeg kunnskap om smitte og immunforsvar bør styrkes i oppveksten. Hvilket fag bør slik kunnskap inn under? I dag er det vel kanskje en del av etikken i KRLE. Kan vi få det inn i viktige fag som norsk, engelsk eller matematikk, så vi kan bruke til på smitte og medmenneskelighet i skolehverdagen? 

Skoler holdes åpne. I utgangspunktet ønsker jeg å ha tillit til fagfolk. Utfordringen er når det kommer fram at barn av familier i karantene får gå på skolen. Enkelte steder blir idrettshallene stengt på kveldstid, men holdes åpne for skoleaktiviteter. Har vi med et fritidsvirus å gjøre?

Hoster folk vanligvis i hendene sine eller mot folk? Hva er skolekunnskapen på området? Kan lærdom her være nyttig selv uten pandemier? 

I mange kommentarfelt ser jeg klar tale fra myndighetene etterlyses. Når det leses litt mer går kritikken gjerne på at mennesket som skriver mener å vite mer enn myndighetene. Det er også tydelig at mange ikke aner hva myndighetene er. Et random facebookinnlegg vektlegges gjerne like mye som et innlegg fra folkehelseinstituttet eller helseministeren. Vi shopper i informasjon og tar til oss den vi liker best. Vår evne til kildekritikk har bekymret meg lenge, men nå er den direkte livsfarlig. 

Takket være min dårlige hukommelse må jeg alltid forenkle informasjon slik at jeg kan forholde meg til den. Det smittevernrådet jeg har fått med meg er omtrent slik: Opptre slik at dine kroppsvæsker har minst mulig sjans til å blande seg med andres kroppsvæsker, selv når kroppsvæskene har vært innom en død gjenstand. 

Legg inn en kommentar