Kategorier
Ukategorisert

Krøsa-Maja

Trygt plassert bak en støyende traktor med radiohørselvern på og kanaler noen 19-åringer har valgt er det god tid til å tenke. Spesielt siden arbeidet jeg utfører er ganske ensformig og jeg har gjort det siden 1992. Før jeg kom i gang med arbeidet denne uka satt jeg på et rom i Oslo og fulgte med på all informasjon om Coronakrisen. Jeg fulgte ikke bare med, jeg søkte informasjon, regnet og las mer.

I går var det torsdag. Arbeidsplassen min er helt inntil E16. Å krysse E16 etter arbeidstid en torsdag er vanligvis en tålmodighetstest. Bilkøen er uendelig. I dag var det helt stille. Vel tilbake i campingvognen leser jeg lokalavisen som flommer over av intervju med bedriftseiere i Valdres. De ser årsomsetningen sin forsvinne gjennom politiske vedtak om hytteforbud og reiseforbud. Vi har tross alt en pandemi å bekjempe.

Personlig har jeg tro på kunnskap når det kommer til bekjempelse av det meste. Panikk er svært ødeleggende. For dere som er ubevandret i Emil i Lønneberget er det nødvendig å forklare hvem Krøsa-Maja var. Hun var en gammel dame som løp rundt i bygda å ukritisk spredde dommedagsprofetier. Sykdom og elendighet var hennes felt. Kildekritikk og fakta måtte vike for de gode, eller rettere sagt syke historiene.

Hvordan hadde vi forholdt oss til coronaens dødstallene om vi viste at over 150 nordmenn dør hver dag? Hva om noen fortalte oss at influensaen krevde i snitt 17.000 italienske liv pr. år mellom 2013 og 2016? Hva om noen fortalte at minst to av de 900 influensadøde i Norge dette året var tenåringer? Hva om noen fortalte at rett under 20 barn under 5 år var på sykehus grunnet influensa i 2020?

Jeg vet at minst 5.4 millioner nordmenn skal dø de neste 100 årene. Døden er en naturlig del av livet. Årlig dør om lag 2000 nordmenn av røykerelaterte årsaker. Gjennomsnittsalderen på dem som dør av røykerelaterte skader er langt lavere enn Coronaen sine dødsoffer. I følge wikipedia tar ca. 550 norske mennesker livet sitt hvert år. Gjennomsnittsalderen er 47 år. Ca. 100 nordmenn dør i trafikken årlig. Hvordan hadde vi reagert på dødstallene for corona om noen hadde laget liveoppdateringer på influensapasienter, røykeoffere, selvmord og trafikkdrepte? Eller de mellom 6 og 9 millionene mennesker som dør årlig grunnet luftforurensning? Liveoppdateringen for corona hadde neppe sjokkert oss veldig.

Nå settes verdensøkonomien på spill for et virus som i hovedsak dreper mennesker i over gjennomsnittlig levealder i landene sine og de menneskene har i tillegg gjerne underliggende sykdommer. Viruset dreper trolig godt under 1% av de som har fått smitten. Tallene blir ikke klare før alle innbyggerne er sjekket og de store mørketallene på antall sjekkede er borte. Færøyene er vel eneste land som sjekker alle pr. nå.

Hvordan hadde vi reagert på coronaviruset om alle Krøsa-Majaer hadde stengt facebookprofilene sine? En Vg journalist er uheldig, udyktig eller sensasjonshungrig og oversetter en ekspert som på engelsk sier at viruset er farlig for alle til viruset er farlig for menneskeheten. Krøsa-Majaene går til akten med dødsforakt og sprer budskapet uten noen form for kildekontroll. Facebookoppdateringer med henvisning til budstikka, om barn på respirator, sprer seg som ild i tørt gress selv om sykehusdirektøren har benektet saken og redaktøren har beklaget. Kanskje har noen funnet på sakene, eller så har de kanskje forvekslet med de barna som var på sykehus grunnet influensa.    

Hva om vi satset verdensøkonomien på psykisk helsevern? Hva om vi satset verdensøkonomien på å stoppe noen av verdens største industrier som våpen og narkotiske stoffer?

Hva om vi brukte oljefondet til alkolåser i bilene? Med tiltak i 1000 milliardersklassen kunne vi reddet veldig mange leveår. Vi hadde ikke reddet liv. Antall dødsfall og antall fødsler forblir likt. Det handler om å utsette døden. Kanskje skulle døden i større grad være en del av Naturfaget i stedet for KRLE?

En ting jeg ikke vet er hvor de 900 som dør av influensa dør og hvor mange som må på sykehus av det viruset. Jeg mistenker at influensa er ansett som en akseptert dødsårsak og at mange av dødsfallene skjer i de tusen hjem og på bo og servicesenter uten liveoppdateringer.

Det nest siste her blir et veddemål: Mars blir en måned med usedvanlig få dødsfall i Norge. Spritingen, håndvasken, omtenksom hosting, reiseforbudet, arbeidsstoppene osv. vil utsette flere dødsfall enn enn coronaen framskynder.

Det siste blir Jørns Coronatips. Ta alltid farvel med folk på en måte du lever greit med om det viser seg at det var siste gangen dere møttes. Vi vet ikke hvem de 150 som dør i morgen er. Bilulykker, hjerneblødninger, selvmord og tildels coronavirus rammer vilkårlig.

Den observante leser skjønner at mitt tips fortsatt gjelder når coronatiden er over. Men det gjør håndvask-, hoste- og omsorgstipsene også. Og du, se en episode av Emil i Lønneberget og sjekk om du vil være en Krøsa-Maja.

Legg inn en kommentar