Kategorier
Om livet

Punktering

Jeg har ikke punktert. I dag. Det er bra, siden jeg har punktert to ganger før i sommer. To damer punkterte. De sto rett etter en bakketopp i Tisleidalen. Jeg kom andre veien, så de sto rett foran en bakketopp for min del. Heldigvis. Heldigvis hadde traileren som kom bak dem en oppmerksom og hensynsfull sjåfør. Han stoppet. Mest for å beskytte damene og bilen som sto midt i veibanen bak bakketoppen. Siden han var en av yrkessjåførene som forstår trafikk stoppet han på toppen av bakkekulen med varselblinkene på.

Den punkterte bilen hadde jekk og reservedekk i bagasjerommet, men denne hjelpsomme lastebilsjåføren trengte en hjulvinde eller 19 pipe for å hjelpe damene med hjulskifte. Når jeg monterer porter har jeg slikt i bilen, men dette var ingen portdag. Hjulboltene mine er 26. Jeg tilbød meg å kjøre til Joker Fjellbu for å sjekke om de hadde hjulvinde. Joker Fjellbu kan service, så hjulvinde ordnet seg. Det tok bare litt tid. Strengt tatt regnet jeg det som unødvendig å kjøre til punkteringen igjen, siden dette var midt i fredagstrafikken. Aner ikke antallet biler som hadde passert på tiden jeg var borte, men ingen hadde stoppet for å hjelpe. Merkelig synes jeg. Har folk sluttet med slikt?

Jeg parkerte bak lastebilen og satte på varselblinkene. En kjørebane var nå helt stengt. Dekkskiftet foregikk ute mot den gule stripen, siden det var der det manglet dekk. Jeg tok på meg gul vest og forsøkte å dirigere trafikken. Det virket til en viss grad. Bilene stoppet. Jeg vinket fram biler fra bak lastebilen når det var ledig i motgående kjørefelt. Fra der jeg sto så jeg 800 meter eller der omkring. Det som sjokkerte meg, var at bilene som sto bak lastebilen kastet seg ut i motsatt kjørebane og var oppe i 70-80 km i det de passerte han som drev midt i kjørebanen og skiftet dekk. Han var rimelig svett etter økten. Asfaltlegger skulle han aldri bli sa han.  

Tidligere i sommer ringte jeg en sauebonde i samme området, da det lå et dødt lam i grøfta. Jaja, sa han. Det var sauepåkjørsel nr. 20 i sommer. Det er for mange får etter veien. Farligst er de med førerkort.

Det gikk heldigvis bra med begge damene som hadde punktert og hjelperen som kravlet rundt på alle 4 for å hjelpe, men det var med livet som innsats dekkskiftet foregikk.

Norge er nok tryggest når de fleste nordmennene er i Syden.

Legg inn en kommentar