Kategorier
Ukategorisert

Viktig å holde tungen i rett munn

Med tre hull i kneet blir det god tid til å følge med på internettet. Rasisme og LHBT diskusjonene har egentlig aldri engasjert meg veldig. Før nå. Jeg tvinges til å ta en ny tilnærming til spørsmålene. Før var det enkelt. Da var det bare å behandle alle folkene likt uavhengig av seksuell legning, religion eller hudfarge. Det holder visst ikke lenger.

Jeg er oppriktig interessert i hvor folk kommer fra. Om det er små steder i Norge eller utlandet. Ofte stiller jeg spørsmålet for å få bekreftet at jeg har gjettet riktig på dialekt eller aksent. I mange tilfeller har jeg vært der de kommer fra eller kan føre samtalen videre fordi jeg er nysgjerrig på stedet. Jeg har nå skjønt at det er rasistisk å stille spørsmålet til innvandrere med annen hudfarge. For å unngå å være rasistisk må jeg altså behandle mennesker med en annen hudfarge på en annen måte enn jeg gjør med folk flest. For meg høres det å behandle mennesker med en annen hudfarge på en spesiell måte som rasisme.

I blant blir jeg konfrontert med at jeg ikke vet hvor mange homofile eller lesbiske venner jeg har. Må jeg telle dem for å telle med? I mitt hode blir det forskjellsbehandling å telle en type venner når resten er utelt. Jeg aner ikke svaret på hvor mange LHBT venner jeg har. Rangerer man alle venner da? I en rekke og teller? Hva er venn og hva er bare omgangskrets? I mitt hode er det å gjøre mennesker eksklusive forskjellsbehandling. I mitt hode er det bedre å behandle alle likt.  

I går ble det spilt 13 minutter av en fotballkamp før assistenttreneren blir utvist. For at dommeren skal gi rødt kort til rett mann beskriver 4. dommeren han på rumensk, som er dommerens morsmål. Denne mannen som har oppført seg slik at han blir vist bort fra arenaen mener å ha hørt at 4. dommeren betegner han som svart. Etter masse tumulter går begge lagene i garderoben og kampen blir utsatt. Det hersker stor tvil om hva 4. dommeren sa og mente, men han som oppførte seg slik at han ble utvist fra sidelinjen etter 13 minutter hylles i medier for sin oppførsel. Han fikk med seg lagene på å avbryte kampen. Heldigvis spilles fotball uten publikum for tiden. Kanskje skal den fortsette med det. Jeg er tilhenger av respektfull tone mellom mennesker, men er jeg villig til å ofte 7.000-10.000 kroner på en fotballreise om hver enkelt spiller og hele støtteapparatet har fullmakt til å avbryte kampen ved mistanke om krenkende ord?

En annen som er rasist for tiden er Espen Eckbo. Han har begått samme tabben som meg. Han har behandlet alle likt. Nå må han visst begynne å forskjellsbehandle dem med annen hudfarge. Altså opptre rasistisk etter den gamle definisjonen på rasisme. Eckbo er en jeg har sett litt av. Som arbeidsgiver er det en av hans rollefigurer som stiller utrolig dårlig på jobbintervju hos meg. Det er Rhino. Folk som leter med lykt og lupe etter grunner til å være fornærmet kan jeg ikke ha i arbeid. Dessverre er det ganske mange nordmenn bør føle seg krenket av rollefiguren Rhino og forlange han fjernet fra TV-skjermen, men Rhino lever nok trygt. Det krever refleksjon for å kjenne seg igjen i han.

Legg inn en kommentar