Kategorier
Ukategorisert

Opp eller ned- who cares

Som tidligere nevnt undersøker jeg litt rundt banker og lånet mitt for tiden. Jeg ble visst kunde av Kreditkassen i 1985. Det anbefales å ta en gjennomgang av personlig økonomi hvert 35. år, sies det.

Før jeg ringte banken sjekket jeg litt hvilken rente jeg kunne være fornøyd med. Jeg burde under 2% ble konklusjonen.

Mandag ringte kundekontakten min i Nordea meg, etter sterkt påtrykk fra meg. Jeg har aldri snakket med vedkommende før, og han kunne bekrefte at jeg ved neste henvendelse neppe fikk samme kundekontakt igjen.

Han var helt enig i at renten min var for høy. Det kunne han fikse med en gang. Så begynte han å snakke om en rekke andre lånetyper. Jeg tok meg tid til å lytte. Har litt tid til slikt hvert 35. år. Noe av det han sa var interessant også. Blant annet nevnte han at jeg hadde tjent mer på å eie leilighet i Oslo de siste årene enn det jeg har tjent på arbeid. Han avsluttet med at nettbanksiden ville bruke noe tid på reregningen.

Jeg var litt spent da jeg logget inn dagen etter. Nominell rente var satt ned fra 2,2 til 1,65%, mens effektiv rente var uendret. Det var en ganske glad Jørn som ruslet ut døren og på jobb. Jeg prøvde å regne ut hva 0,55 nedgang på renten ville si i kroner. Måtte gi tapt. Hjernen, bilkjøring og morgenkvist passer dårlig med renteregning.

Det første jeg gjorde etter jobb var å logge inn i nettbanken. Effektiv rente var fortsatt uendret. Sjekket før frokost dagen etter. Fortsatt uendret. Etter jobb var effektiv rente endret til 1,73%. Jeg tittet på resten av tallene. En del mindre å betale hver mnd. Lettelse. Men noe skurret. En morgentrett hjerne som kjørte bil hadde kommet til andre tall. Nå vokste matematikkhjernen min opp på en tid der matematikklærerne fortalte oss at hoderegning var viktig for vi kom aldri til å gå rundt med kalkulator i lommen, så den fortalte at jeg måtte kontrollregne.

Av en eller annen merkelig grunn tok jeg skjermbilde av nedbetalingsplanen min før jeg forhandlet renten ned. Ved en sammenligning av ny og gammel nedbetalingsplan viser det seg at jeg har forhandlet meg fram til å betale mer renter hvert år og lånet skal i tillegg gå i 22 mnd. ekstra.

Nå har sentralbanken varslet renteoppgang fra september. Det ser jeg fram til. Regner med jeg må betale mindre penger da.

Og det aller beste. Jeg har slanket med 7 kg opp i vinter.  

Legg inn en kommentar