Kategorier
Ukategorisert

Pass opp for coronapass.

Kan de av mine venner som mener coronapass er løsningen på smittekrisen i Norge si fra til meg, så jeg har mulighet til å beskytte meg?

Jeg har drevet med elveaktivitet i 30 år uten å oppleve noen særlig grad av farlige situasjoner. Sannsynligvis kommer det av måten padlevenner blir valgt ut. Risikosøkere og padlere som elsker å padle over evne velger jeg bort for min egen sikkerhet. Mennesker som «lurer» andre til å padle over evne holder jeg meg også unna. Det finne også individer som aldri følger med på resten av gruppen og følgelig like gjerne kunne padlet alene. Alle disse har jeg valgt bort for min egen sikkerhetsskyld.

Nå ber jeg om muligheten til å passe meg selv på samme måte i coronatiden. Dette handler ikke om vaksinasjonsnekt eller pandemifornektelse, men vitenskap. Det er ikke de uvaksinerte som er farlige for meg, men derimot de som tror vaksinen gjør dem immune.

Vi har noen vaksinasjonsnektere i Norge. De er veldig få. I følge FHI er vaksinasjonsgraden på 91,5 % for mennesker over 18 år og 78 % eller noe totalt. Det vil sia at 8,5 av 100 venner over 18 er uvaksinert. Jeg vet hvem noen av dem er.

  • En del tilhører en gruppe som sliter mer med å være sosiale. Det krever lang tids planlegging for å få dem med ut på noe som helst. Hvorfor more seg ute når man kan mure seg inne er mottoet deres. Jeg aner ikke hvor stor del av disse 8.5 % uvaksinerte de utgjør, men noen er de.    
  • Jeg ser at gravide er overrepresentert blant de uvaksinerte. Fram til august var det ingen klart råd fra FHI om vaksinering for denne gruppen.
  • Utenfor leiligheten min vrimler det av rusmisbrukere. De har neppe sprøyteskrekk, men er forholdsvis usikker på hvilken informasjon de får med seg og i hvilken grad et vaksinepasskrav får dem til å endre oppførsel.
  • Fra vaksinasjonens startpunkt ble det sagt at alle som kunne ta vaksinen burde ta den for å beskytte dem som ikke kunne ta den. Ergo er det en del av disse 8.5 % som er forhindret fra å ta vaksine av medisinske årsaker.

Jeg er redd de menneskene som mener coronapass er noe samfunnet bør innføre for å straffe de ytterst få skeptikerne som finnes. Nå tror jeg heller ikke tvang er beste medisin mot skepsis.

En del mennesker viser til vitenskapen når det kommer til betydningen av vaksine. Det er helt greit, men når de samme menneskene sliter med forskjell på antall uvaksinerte over 18 år og antall uvaksinerte totalt, så kunne det under andre omstendigheter blitt morsomt. Nå er det dessverre alvor. Det blir også komisk når ivrige debattanter vises til denne gruppen som sliter med å vite hvor de bor, hva pendling er og om reiseregning krever reise, som representanter for vitenskapen.

Nå vrakes kravet til 4 i matematikk for å bli lærer. Jeg er enig, og jeg blir skremt. Folk som sliter med ett firerkrav i matte reposter en plakat som sier at median alder for innlagte uten vaksine er 47 år, mens alderen er langt høyere for de med vaksine. Tallene stemmer sikkert, men vet folk flest hva median er? Inntil alle under 18 år har en vaksinasjonsgrad på 91.5 vil medianen for de uvaksinerte ha et handicap når det kommer til høy snittalder.

Inntil sykehusene har ledig kapasitet vil jeg holde meg langt unna steder som krever coronapass. De farligste for meg nå er som sagt menneskene som tror coronapass gjør dem immune. Dessverre ser det ut til å være relativt mange av dem.

Mye tyder på en langvarig pandemi.   

Legg inn en kommentar