Kategorier
Ukategorisert

Mikado med motorsag

Vinden suser som aldri før i Valdres. Trær knekker. Trær velter. «Vår Herre er en kloss til å felle trær», er et sitat fra min første, og fortsatt beste sjef.

Jeg er så heldig å få være med å rydde opp i dette kaoset. Mikado med motorsag er gøy. Jeg skal ikke skryte på meg enorme ferdigheter som tømmerhugger, men jeg har etter hvert lært at mye spørs på hvem man sammenligner med. I motorsag NM for adjunkter med fordypning i norsk kommer jeg kanskje på pallen.

Vindfallrydding er lett arbeid etter min definisjon. Lett og ufarlig er forskjellige ting. Et tap i Mikado med motorsag kan fort medføre sykehustur eller svart sovepose. Lett arbeid kan også være utrolig slitsomt. Formen tillater på ingen måte 8-timers dager. Men vanskelig arbeid involverer mange ukjente faktorer, som mennesker f.eks. Et menneske kan forandre seg fullstendig på minutter og snu trill rundt på situasjoner. Vindfall ligger i ro til en kraft påvirker dem.   

Min bestefar kom til Valdres som tømmerhugger. Han fant seg kjærring og ble i bygda. De fikk noen barn. Deriblant min far. Min far fant min mor. Min mor har to brødre som livnærte seg som tømmerhuggere. Jeg kjenner det når jeg balanserer på tømmerstokker i skogen. Genene mine inneholder en stor del tømmerhugger. Blodet bruser litt ekstra. Musklene får kjørt seg. Hjernen er i aktivitet hele tiden. Litt som i klasserommet eller når jeg padler kajakk i passe vanskelig elv. Tankene må alltid være foran.

Jeg elsker elvepadling. Det handler om å lese elva. Informasjonen ligger der åpen. Hellingsgrad. Vannmengde. Formasjoner. Ren fysikk. Det kan skjule seg noen overraskelser under vann, men bølger og strømmer avslører det meste. Den eneste X-faktoren er meg og dagsformen. Vindfallhugging er akkurat likt. Nesten all informasjon ligger tilgjengelig. Vil trestammen rulle når jeg kutter den av? Ligger den i spenn, så jeg får pynter på trynet mitt ved første anledning eller faller den ned? Påvirkes trærne under på noen måte når vekten forandrer seg, eller stokkene blir vinsjet forbi? Og som i elvepadling er kommunikasjon med resten av teamet sentralt. Felles forståelse av tegn, da elvesus eller traktordur overdøver stemmer, og riktig rekkefølge. Dumt om vinsjingen starter mens jeg er på feil plass. Plassering så jeg ser har fri sikt, men er utenfor risikosonen.

Jeg liker mikado med motorsag.

2 svar til “Mikado med motorsag”

herlige paralleller, og en fin beskrivelse av hva mange engasjerte håndverkere, kunstnere og friluftsfolk opplever når de er i «bobla». Fra utsiden ser det enkelt og selvfølgelig ut, men innvendig er det en balansekunst med mange variabler, og det er gøy, før man blir sliten.

Fint skrevet…. assosiasjoner til kommunikasjon, hardt arbeid, struktur, generasjoner, arv, naturen, krefter. Og noen tilfeldigheter. Som livet er….

Legg inn en kommentar