Kategorier
Ukategorisert

Når er målet nådd?

Ofte får jeg høre at jeg overtenker. Det tror jeg kan stemme. Snittet i Norge blir neppe bra av den grunn.

Men denne problemstillingen vil jeg tenke skikkelig gjennom, og det selv om jeg tror svaret blir like uklart uansett.

Jeg fikk med meg venner og overtok familieraftingen på Begna. Målet mitt var å bevise at det kan drives som lønnsom bedrift. Når er det målet nådd?

Nå vet jeg at bedriften kan gå av seg selv. Siste utfordringen ble løst i sommer. Vi kan arrangere turer folk betaler for selv på 12.5 m3 med vann. Vårt største hinder, avlysninger pga. liten vannføring er historie. Den største kostanden, utdanningen av guider, fikk vi kontroll på for noen sesonger siden, ved å gjennomføre kursingen i egen regi. Og prisjusteringen vi foretok for noen sesonger skremte ikke vekk noen.

Konklusjonen blir at bedriften kan stå på egne bein. Ingen blir ikke fet av det, men for min del har det ordnet seg på andre måter.

Så er spørsmålet som kverner rundt i hodet om jeg virkelig skal gå for det. Det meste tyder på at markedet for et elveopplevelser og aktivitetssenter i Sør-Valdres er til stede. I det minste for 7-8 mnd. av året. I høst og noen høster før har vi holdt elvekajakkurs, SUP-turer og juvvandret med Valdres folkehøyskole. Det er kaldt. Kjøper vi inne tykkere våtdrakter, eller tørrdrakter kan vi helt sikkert holde slike kurs til starten av november. Og det er flere folkehøyskoler. Hvert år får vi henvendelse om familierafting i høstferien. Vi takker nei. Bekledningen vår er beregnet på sommer. Juvvandringssesongen er statistisk sett best i august og september. I år kunne vi gått i mai. Bekledingen er utfordringen.

Jeg har fått forespørsel om å gjennomføre utedelen av svømmeopplæringen for 125 elever. Det finnes et marked på mange 1000 elever her. Begna ligger ganske strategisk plassert i forhold til E16.

Jeg trenger 50 timer med kurs for å kunne kurse mennesker i kanopadling på elv. Begna er fantastisk til den type kursing. Og som nevnte går E16 like ved. E 16 gir tilgang på 1,5 millioner mennesker. Blant 1,5 millioner mennesker er det nok også marked for nybegynnerkurs i elvepadling.

Ved siden av elveaktivitetene er det mange andre muligheter i nærområdet. Jeg får 3-4 forespørsler om utdrikkingslag hver sommer. Sier stort sett nei. Vi er ikke rigget for slikt. Men det skal trolig små endringer til, før vi kan ha 7-8 utdrikningslag i året. Kanskje kan vi ha utdrikningslag eller bursdagsselskap hver helg ved å investere i paintballutstyr og lignende. Guiding i Fønhushistorie kan kanskje være et marked, Krigshistorie er det litt av i området, Gaupeskaret og Friarvegen vil noen ha guide på og det finnes drøssevis av skjulte sykkelperler i området. I Oslo ser jeg der er firmaer som spesialiserer seg på barnebursdager. Er det et marked for å sette bort skrik og moro i Valdres også? Sjelden støy er et stort problem for oss raftingguider.   

Markedet er der. Dokumentasjon på kunnskapen er det mulig å hente inn. Naturen er der. Men et slik firma er vel et annet mål? Noe nytt?

Jeg tror jeg skal gå for å bli utdanningsminister i stedet.

Legg inn en kommentar