Kategorier
Ukategorisert

Jeg er redd

Når Gud hadde skapt jorda så St. Peter ned på den og sa: – I Afrika har man tørke, i Sør-Amerika har man flom, i Nord-Amerika har man tornadoer og i Østen har man jordskjelv, men Norge slipper jo unna alle slike katastrofer??

Da flirte Gud litt lurt og sa: – Bare vent så skal du få se hvilken regjering jeg har tenkt å gi dem !!

I mange år har jeg fryktet den tiden de siste som opplevde 2. verdenskrig blir borte. Dette sammenfaller med et annet kritisk punkt. Nemlig tiden vi har levd med internett i en mannsalder. Internett som egentlig er en kilde til enorme mengder kunnskap er også en eventyrlig mulighet til å samle dumme mennesker.

Vitsen innlegget startet med har mange hundre likes på facebook. Det øses ut eder og galle i hytt og pine. Helt ukritisk. Helt uten bakgrunnsjekk. Nå skal det faktisk være fullstednig unødvendig å sjekke internett for å vite at veldig mange land i Sør-Amerika, Østen og Afrika sliter langt mer med regjeringen sin enn vi gjør. Peru har nå unntakstilstand fordi presidenten er beskylt for å forsøke statskupp. Venezula som i utgangspunktet er en større oljenasjon enn Norge har kuttet 14 nuller på sedlene sine grunnet inflasjon. Brasil får fra nyttår en president som kommer rett ut fra fengsel grunnet korrupsjon. Argentinsk økonomi er i krise for tiden. Dette er informasjon som ligger helt oppe i dagen.

På min tur gjennom Afrika opplevde jeg inflasjon. Regjeringen i Zimbabwe styrte så inflasjonen var over 1000 prosent. Ingen i landet tok mot lokal valuta. De ville kun ha zambiske eller amerikanske sedler. Prisene steg så fort at varene hadde ulik pris når vi gikk inn i butikken og når vi gikk ut igjen. Vi tok taxi fra Sør-Afrika til Zambesi. Sjåføren måtte ha med seg en kamerat, så de kunne kjøre non-stop tur retur. De våget ikke stoppe. 40 liter bensin var med på kanner i bilen. Grunnet styringen av Zimbabwe var det umulig å oppdrive drivstoff i landet. Vi kjørte forbi kilometerlange køer med biler som var parkert ved bensinstasjonene.

Jeg kan godt ta for meg flere land, men jeg tror poenget er klart. Jeg er redd for folk som ikke tenker. På individnivå er dumhet til å takle, men massesuggesjon er livsfarlig. Å like vitsen over er en demonstrasjon av manglende kunnskap om både Norge og resten av verden.

I dag flommer nettet over med eder og galle over regjeringen som foreslår prisøkninger. Men regjeringen har ikke foreslått noen prisøkninger. Nettet er fullt av nordmenn som ikke aner hva en utredning er. Og utvalget som har utredet ble satt ned for 18 måneder siden.. For min del er det betryggende at det faktisk utredes og sjekkes før det legges fram for politikere. Personlig skulle jeg ønske slike utredninger ble offentliggjort ett år før valg i stedet for ett år etter valg slik at politiske partier kunne bruke informasjonen i valgkampen. Da kunne vi jo stemme på de partiene vi er enige med avgiftspolitikken til, men slik fungerer det dessverre ikke. Men derfra til å forlange folkeopprør som mange gjør for en utvalgsrapport er det langt.

Og de som mener Viggo Kristiansen fikk som fortjent fordi han forgrep seg på en jente før Baneheiasaken skremmer meg også. Tenk og ikke se faren med å ha et rettsvesen som dømmer så feil. Folk fullstendig uten begrep om prinsipiell tenkning skremmer meg. Det er helt greitt å mene straffen for seksuelle overgrep er for lav, men derfra til å tiljuble et rettsvesen som dømmer i hytt og pine er det langt.

Jeg håper magesjauen er borte i løpet av natta, så jeg kommer meg ut i morgen. Å ligge til sengs med internett en dag til tåler jeg trolig ikke.

Legg inn en kommentar