Kategorier
Ukategorisert

Manglende intelligens

Det er mangt som fascinerer meg. I det siste har jeg lest noen artikler om kunstig intelligens og hvordan det vil endre livene våre. Manglende intelligens sin forventning til kunstig intelligens gir artig lesning.

Manglende intelligens beskriver gjerne et fantastisk liv på solfylte strender med paraplydrinken i hånda og alt finansiert av borgerlønn som konsekvensen av kunstig intelligens. Noen kommer med lange utbroderinger av et evigvarende sykdomsfritt liv for oss mennesker, siden kunstig intelligens vil rydde ut de fleste plager og dødsårsaker. Og det kan selvfølgelig bli slik. Ingen vet. For det er vanskelig å vite hva fremtiden bringer, og det er umulig for oss å forutsi hva høyere intelligens vil ende opp med som fornuftig. Poenget med høy intelligens er jo langt på vei å finne løsningene vi ikke ser. Og vi kan jo til og med se for oss krevende løsninger på problemer vi er lykkelig uvitende om i øyeblikket.

Om vi ser for oss selvforbedrende datamaskiner vil vi etter hvert ha en samfunnsgruppe som er over oss i rang. Maskiner som løser problemene etter beste evne. Vi gir altså frivillig fra oss vår selverklærte posisjon som det mest intelligente «liv» på planeten, for å få et enda bedre liv. Et bedre liv for hvem? Så langt i historien har det mest intelligente liv tatt de fleste avgjørelser for å sikre seg selv best mulig liv. Mindre intelligent liv er stort sett plassert i båser. Noen helt bokstavelig. Liv vi ikke har sett noen nytte av har vi gjerne utryddet. Andre arter har vi avlet frem til varianter som tjener oss bedre. Fremskritt har gjerne kommet med uheldige uante konsekvenser. Heldigvis har vi laget regler som hindrer den sterkeste i å ta alt, om den sterkeste velger å følge reglene da. Og om den sterkeste ønsker å følge reglene kan vedkommende bare flytte til et land som har regler det passer bedre å følge.

Jeg aner ikke hvordan kunstig intelligens kommer til å påvirke fremtiden, men allerede med dagens kunnskap vet vi at paraplydrinker på varme strender er dårlig for vår helse og medfører energikrevende transport. Styrt av høyere intelligens, som på toppen av det hele er uten følelser, kan vi fort ende opp innestengt på en bås der vi serveres kaldt vann. Om kunstig intelligens i det hele ser behov for å holde oss i live da.

I likhet med de med manglende intelligens håper jeg kunstig intelligens skjønner at mitt drømmesamfunn er den ultimate løsningen. Kommer AI til en annen konklusjon er den jo dummere enn meg.     

Legg inn en kommentar