Kategorier
Ukategorisert

Blankt

Det er valg nå. Forhåpentligvis er det ikke min blogg som gjør deg oppmerksom på det. Jeg har forhåndsstemt. Blankt. Blankt har, som eneste stemmealternativ, økt oppsluttningen gjennom 6 valg på rad. Er litt usikker på om det har noen effekt å stemme blankt. Tror faktisk ikke politikerne bryr seg. For deres del handler det mer om parti og personlig suksess enn landets beste. Synes unge høyres leder var presis i sin kommentar etter skolevalget. «Vi fortjener dette så jævlig». Høres mest ut som en fotballspiller eller håndballspiller som har vunnet en kamp. Ingen tanke om at dette er bra for Norge, eller noe slikt. Høyre fortjener det. Skummelt.

Min blanke stemme kommer på ingen måte av manglende engasjement. Jeg har fulgt med i årevis. Litt mindre nå foran valget, som vanlig. Partipolitikken viser best i periodene mellom valg. Jeg har forsøkt noen valgomater og fått tips om partier jeg er enig med. Den ene valgomaten foreslo Nei til bompengepartiet. 72 % enige er vi visst. De resterende 28 % dreier seg om bompenger. Jeg krysset av for ja til bompenger som virkemiddel til å regulere trafikk. I min verden er det langt bedre å legge avgiftene på kjøring enn parkering. Og vi, altså nordmenn samlet sett, kan med fordel la bilen stå oftere. Andre valgometer ga mindre morsomme svar, men fortsatt ganske ville alternativer.

Noen ganger tenker jeg hvordan verden så ut om andre yrkesgrupper oppførte seg som politikere. Av en eller annen grunn dukker rørlegger opp i hodet mitt. Jeg ser for meg et rusthull i et rør på badet. Dialogen med de forskjellige partiene, nei unnskyld, rørleggerne bli omtrent slik:

Rørlegger nr. 1: Har du et plaster?
Jeg: Hva skal du med det?

Rørlegger nr. 1: Sette over hullet selvfølgelig.

Rørlegger nr. 2: Jeg fikser vasken på kjøkkenet ditt jeg.
Jeg: Det er på badet problemet er.
Rørlegger nr. 2: Det driter jeg i. Jeg fikser vasken din jeg.

Rørlegger nr. 3: Jeg lager bare et ekstra rør fra hullet til sluket.
Jeg: Men vil ikke det røret komme i veien for all annen aktivitet på badet?

Rørlegger nr. 3: Det viktigste er vel å fikse hullet?

Rørlegger nr. 4: Har det rustet hull ja. Jeg har mere rust. Prøver med det.

Rørlegger nr. 5: Jeg stenger hovedkranen din, så er problemet ute av verden.

Rørlegger nr. 6: Du kan vel bare flytte?

Rørlegger nr. 7: Ups, røret knakk visst. Nå fikk du visst en skikkelig ryddejobb.

Godt valg. Kanskje kan nok blanke stemmer på sikt bidra til en politikk og et samfunn som løser problemet og ikke behandler symptomene, eller noe helt annet de selv ønsker å ha fokus på. Dessverre er det et stykke dit.

Om du ikke vet hva du skal stemme og synes blankt er bortkastet tid kan du trygt sitte hjemme. Bare de som er blanke inne i hodet mener du må stemme for å ha rett til å klage. Det er nemelig hemmelig valg i Norge, så ingen skal få vite om du faktisk stemte. Men jeg vil oppfordre deg til å stemme blankt. Plutselig er det en eller annen politiker som har Norges beste i tankene og reflekterer over hva blanke stemmer betyr.

2 svar til “Blankt”

Ved å stemme blankt gir du i praksis din stemme til alle ensaks-partiene og småpartiene hvor 1.kandidaten er kastet ut av moderpartiet, med den valgordningen vi har i Norge. Så lenge det er en bevisst holdning så er blank stemme greit nok.

For min del er det en helt bevisst holdning. Forhåpentligvis våkner de store partiene en dag om mange nok møter opp og stemmer blankt. Alternativet for min del er å være sofavelger eller følge valgautomatene og stemme på et av småpartiene som ligger i midten av det politiske landskapet. Jeg er jo midt i mellom de to blokkene som dominerer norsk politikk.

Svar

Legg inn en kommentar