Kategorier
Ukategorisert

Valgfrihet

Valgfrihet. Individets rett til å bestemme selv. Du kjenner deg selv best. Frihet til å velge. Slike slagord er det drøssevis av før valget.

Er det stuerent å si jeg ikke ønsker større valgfrihet?

Hverdagen tilbringes gjerne med hørselvern på. I gamledager var hørselvernets oppgave å holde lyder ute. Verden har forandret seg. Nå blir hørselvern vel så ofte vurdert på evnen til å sende lyd til hjernen. Mine hørselvern er inten unntak. Ofte får jeg lyden av podcaster rett på øret i situasjoner der jeg i gamledager hadde lyttet til fuglekvitter. Et lite paradoks, som muligens ikke er bra for hørselen. Men hvem bryr seg vel om fremtidens hørsel når lyder kan nytes i nuet?

En del av podcastene jeg lytter til har leger som gjester. Fastlegeordningen er som kjent slik at leger kan velges bort. To ganger i året tror jeg. Og det gjøres visst. Vi velger leger som behager oss. Konsekvensen om vi skal tro legene jeg lytter til blir feige leger. Når de sier du trenger blodfortynnende, så mener de egentlig å si du er feit og må begynne å bevege deg. Men kommer de med sannheten blir de valgt bort. Til fordel for en lege som skriver ut blodfortynnende. Fordelen med trening i stedet for blodfortynnende er bivirkningene. Dessverre er treningsindustrien bare millionbedrift, mens pilletrilling er milliardindustri. Mengden reklame for mirakelpiller er enorm. Og egeninnsatsen i svelging er nesten fraværende. Unnskyldninger for å unngå å ta tak i egen form og fasong er det mange av. Fritt legevalg er etter min forståelse en viktig grunn til helsetilstanden i Norge. Vi har valgt oss til å bli en av verdens sykeste befolkninger. 1 av 5 arbeidstakere i Norge jobber innen helse, og det før eldrebølgen treffer oss for fullt.

En annen årsak til ønsket om mindre valgfrihet er individets evne til å overvurdere seg selv. Jeg tipper litt, og jeg er inne på børsen. Og jeg følger noen forum for disse aktivitetene. Statistikker sier nær 100 % taper penger på tipping. Av småaksjonærer som meg er det ca 80 % som taper penger på handlingen sin. For alle som kan prosentregning er tipping og aksjehandel utelukket som inntektskilde. Omsetningen til Norsk Tipping, Betson, Unibet og Oslo Børs sier noe om antallet mennesker som overvurderer seg selv. En annen artig statistikk er den som viser egenvurderte kjøreferdigheter. 80 % regner seg som bedre enn snittet til å kjøre. Er det mulig? Ja. Er det sannsynlig? Nei.

Statistikker for rusmisbruk har jeg ikke sett de siste dagene, men har en del erfaringer fra rusdiskusjoner. Et vanlig argument er: jeg har kontroll, så jeg blir ikke rusmisbruker. Livserfaring er blant annet å ha levd så lenge at jeg vet hvordan det gikk med diverse folk. Skummelt mange overvurderte kontrollen de hadde.

Personlig går valgfrihet bra for meg. Jeg er over snittet god til å kjøre bil og jeg tilhører de 20 % som tjener penger på børs. Fastlegen min er en fornuftig kar som sier det jeg vil høre og rusmidler har jeg full kontroll over. Men jeg er usikker på om jeg orker å betale all skatten som må til for å dekke konsekvensene av din valgfrihet.

Legg inn en kommentar