Kategorier
Ukategorisert

Europeisk kollaps.

I mange år har jeg lurt på om min generasjon, altså de rundt 50, eller mine foreldres generasjon er de som virkelig lever i den norske gullalderen. I begravelsen til min bestefar gikk det plutselig opp for meg at han trolig tilhørte den generasjonen som hadde det beste livet. De hadde et tøft liv, med tøffere enn det vi lever, men det var fremgang hele veien. Samtidig var de fornøyd med lite. Verden ble oppsummert gjennom en halvtime på TV, og resten tok de i lunsjpausen. Engasjerte folk fantes. Avisinnlegg kom gjerne på trykk 3-4 dager etter de ble sendt. De var skrevet med penn eller blyant, så avsender hadde rikelig med tid til å tenke og forkaste. Og pensjonsalderen deres samsvarte med Norges gullalder.

Hypotesen min styrkes her i Thailand. Mens europeere tror de er verdens herskere og boikotter diverse land de ikke liker har kapitalismen, som europeerne liker, flyttet maktsentrene østover. Etter en real knekk i Phuket sin økonomi, grunnet pandemi, går det atter så det suser. I all hovedsak drevet at russiske og kinesiske turister. De få jeg har snakket med om krigen, bare europeere bosatt her, ler av boikotten. De snakker med vestlige russere. Altså vestlige innvandrere til Russland som nå ferierer her. De skjønner ikke hvorfor europeerne gidder å fryse grunnet en boikott som ikke påvirker dagliglivet i Russland. Og hvor lange har den lite effektive boikotten av Iran foregått? Et land som nå indirekte truer Israels eksistens og all skipstrafikk fra Østen til Europa, samtidig som de knytter sterkere bånd til Russland. Vesten har liten innvirkning på Asia. Makten er flyttet, uten at Europeerne har tatt det inn over seg.

Budsjettet for Thailandsturen min er høyere enn tidligere, av to grunner. Jeg bruker mere penger. Bestemte meg for å gjøre litt mer denne gangen. Har derfor brukt litt mer penger på aktiviteter, som boksing, litt dyrere mat og annet. I tillegg er pengene jeg bruker dyrere. Den norske kronen er svak. Mens nordmenn overgår hverandre i utskjellingen av Støre og Vedum for en utvikling som startet for 10 år siden, ser jeg lite fokus på det jeg tror er hovedårsaken til kronesvekkelsen. Utfasingen av oljen. I 40 år har olje vært drivhjulet i en velstand uten sidestykke. Besteforeldregenerasjonen min visste det. Og advarte mot bråstoppen som måtte komme. Samtidig som de spiste rikelig av kaka. Generasjonene etter besteforeldregenerasjonen tar den norske rikdommen som en selvfølge. Tror det er en naturlov som sier vi skal være «verdens herskere». Ganske bortskjemte, med forventning om en stat som fikser alt for oss.

Men nå skal jeg nyte siste uka med det gode liv her. Leve sakte. Så er det nok mer enn gradestokken som gir blåmandag når jeg kommer hjem til Norge på en torsdag. Fredag begynner jeg å samle penger til neste tur.   

Frister å leve sakte en periode neste vinter også.

   

Legg inn en kommentar