Kategorier
Ukategorisert

Alkoholiker jeg?


Jeg har flere tegn på alkoholisme, om jeg forholder meg til slike enkle massemedietester og folketro. Mest fremtredende er vel faktumet at jeg drikker mest når jeg er alene. Det er visst et skikkelig alarmsignal.

Folk som har sett barskapene mine har også nevnt alkoholisme. Jeg har mye alkohol, og jeg nyter det i blant.

Fort gjort å glemme en ølboks eller 7.

I dag f.eks. bestemte jeg meg for å ta en øl. Kjøpte en litt dyrere minibryggeriøl på taxfreen ved hjemkomst fra Thailand. Satte frem ølen. Ordnet litt mat. Slo i et glass cola. Glemte hele ølen. Det er tydeligvis den ølen vant til, for den ble kjøpt sist jeg var i Thailand. I 2022 altså. Over ett år i kjøleskap. Sammen med en sixpack fra ett annet bryggeri. Kjekt å ha øl stående i fall en har lyst på. Og det har jeg jo. Sjelden.

Den gikk visst ut på dato

Jeg er langt mer bekymret for dem som sliter med stengetidene for alkoholutsalget i Norge. Jeg kan ta en fest søndag klokken 12.00 om jeg vil. Alkoholen er tilgjengelig. De som ikke greier å ha alkohol stående …

Jeg drikker mest alene. For omtrent 40 år siden tok jeg raftingguide kurs. Sammen med en gjeng som var betraktelig eldre enn meg. Vi dro ut på kvelden. Rafting har fulgt meg hele livet. Det samme har alkoholdiskusjonen vi hadde på pizzarestauranten den kvelden. Statistikker på hva som skjedde om førstemann bestilte øl, brus eller vann ble lagt fram. Effekten av å bestille runder, og drikkepresset det medførte var det flere som kjente til. Kulturen i Norge, og kanskje spesielt i Valdres, er drikkepressmessig vanskelig. Folk skal jo ikke svare ja, på første forespørsel uavhengig av hva tilbudet gjelder. Det skal krysses. Eller legges press på, om man vil bruke de ordene:

  • Vil du ha kaffe?
  • Nei, takk.
  • Er du sikker?
  • Jeg kan vel ta en kopp om du har den klar.   
Ingen utsettes for drikkepress her. Og tror forresten det er mixed juice jeg drikker. Eller fruit juice som det het hver gang jeg bestilte mixed juice. Mixed juice het det bare når jeg bestilte fruktjuice.

Jeg byr gjerne bort alkohol når jeg har fest. Men bare en gang. Og det er hyggelig om folk som har lyst på alkohol forsyner seg. Og det er hyggelig om de som skulle drikke lite den kvelden greier målet sitt. Så får taperen bli den som har lyst på alkohol, men må krysses på. Jeg har sett for mange skadeeffekter av alkohol til å pushe det på noen. Ved å kose meg med en øl eller dram alene legger jeg i vert fall ikke press på noen.

Hadde forresten en litt morsom opplevelse på taxfreen sist. Tar meg litt tid der. Hyllene der er minst like interessante som det tomme bagasjebåndet. Vaset rundt i lokalet, slik bare jeg kan vase. En av de som jobbet der lurte på om jeg trengte hjelp. Det gjorde jeg for så vidt ikke, men han kjedet seg trolig og jeg hadde god tid. Spurte om han hadde en god vin til brettspill. Han tenkte litt, så lurte han på om jeg hadde et spesielt brettspill i tankene. Det hadde jeg, så sa ticket to ride. Han lurte på hvilken utgave. Nå har jeg to vin som, i følge selgeren, er spesielt godt egnet til Ticket to rides orginalutgave. Så krysser jeg fingrene for en runde ticket to ride før vinen går ut på dato.

Legg inn en kommentar