Kategorier
Reiseopplevelser

Klopp – min store helt

Publisert 07/03 2020, 13:16

Flaks er ikke noe jeg omgås til vanlig. Noen ganger gjør jeg unntak. Liverpool har jeg fulgt i 40 år. I perioder bare på papiret, mens det i andre perioder nærmest er en besettelse. De siste 9 årene har få Liverpoolkamper gått uten meg foran TV-en. 

Fotballspillere og managere har jeg sett på som dyktige i fotball. Det er det. Mange av dem er helt sikkert hyggelige og det kan være enkelte av dem som har lest en bok eller to. Det går helt fint å være et gagns menneske uten å lese bøker, men min skepsis mot en hel bransje der boklesing er unntakstilstand er høyst reel. Inntil influensene inntok scenen var fotballekspert den eksperttittelen det var lettest å få. 

Så kom Klopp. Og det til min klubb. Det var flaks. Liverpool ledes av et menneske jeg ser opp til. I skoleverket snakkes det mye om klasseledelse. Det er ikke nødvendigvis ledelse med klasse. Klopp digger jeg døgnet rundt året gjennom. Blogginnlegget kommer i dag på grunn av Klopp sitt svar på Coronavirusspørsmålet. Kortversjon for de som har gått glipp av intervjuet: Det er ikke noe en fotballmanager kan noe om. Spør dem som er eksperter på slikt. Klopp mener det sannsynligvis. I en idrett som for få år siden produserte alkoholikere og rusmisbrukere på løpende bånd har han ansatt kostholdsekspert. Enkelt og greit fordi kosthold er viktig og managere er ufaglært på området. Innkastekspert ble latterliggjort. Nå er Liverpool et av få lag som beholder ballen etter mer enn 50 % av egne innkast. Klopp er best, men henter likevel inn folk som er enda bedre. Hans personlige prestisje kommer ikke i veien for målet, nemlig å få et best mulig fotballag.

Klopp gjør feil. Engasjerte mennesker gjør det. Det viktigste for å være feilfri er å gjøre lite. Klopp er og gjør mye. Klopp ber om unnskyldning. Ikke fordi han er avslørt eller tvunget til det. Heller ikke uforbeholdent. Jeg dømmer ikke folk etter antall feil, men etter hvordan de håndterer feilene sine. Verden trenger ledere som selv ser at de har tråkket over streken og ber om unnskyldning. 

Klopp fester. Liverpool har julemiddag. Etter en kamp. Laget tapte denne kampen. Spillerne forventet avlysning. Klopp sendte sms. Det var oppmøteplikt på kvelden. Ingen fikk gå før 01.00. Det vi gjør, gjør vi sammen var refrenget. 

Klopp kan visstnok navnet på alle 80 som jobber i staben til Liverpool. Han lærte navnene første uka. Det oppsiktsvekkende er at alle spillerne fikk beskjed om å lære navnene også. Det vi gjør, gjør vi sammen. Som klubb.

Selv spilte jeg fotball på en tid der skader var feminint og menn fortsatte kampen. De 11 beste var tross alt de 11 beste. Det er gøy å se hvordan Klopp fokuserer på spillerne som er tilgjengelige. Småskada spillere er mennesker, men ikke spillere. Jo kortere tid de er skadet, jo bedre er det. Få dem av banen før skaden blir stor. Vi stoler jo på spiller nr. 12-25. Vi har kjøpt dem av en grunn. 

Klopp kjeftet på en ansatt i staben som ikke visste navnet på spillerens nyfødte barn. Barnet var tross alt det viktigste i spillerens liv.   

Spillere som blir intervjuet sier at arbeidsoppgavene er klare, men de står fritt til å finne ut hvordan det skal gjøres. Klopp har fortalt dem at han aldri har spilt fotball på et så høyt nivå, så de må finne ut av det. De er tross alt bedre enn han noen gang var. 

En genierklært manager sa at fotball ikke var et spill på liv og død. Det var viktigere enn som så. Klopp ser på fotball som underholdning. Entertainment. Vi kurerer ikke kreft eller noe annet viktig, for å sitere enn annen trener jeg liker. Klopp byr på seg selv. Leder gjengen gjennom seire og tap. 

Klopp omtaler andre managere og spillere med respekt. Nå skal det sies at det er lett for tiden. PL har mange managere det er lett å like for tiden. Utvikling av fotballen ser ut til å være viktigere enn nedbryting av motstandere. 

Klopp en er mann jeg kommer til å følge. Om han overtar en annen fotballklubb eller blir direktør i f.eks. Nestle er underordnet. Jeg er bergtatt. Flaks at han leder klubben min. 

Forhåpentligvis blir ledelse med klasse det neste store. Maks prestasjon fra hele gruppen bør være målet. 

Legg inn en kommentar