Kategorier
Bygutt

Den jævla naboen

Noen ganger setter Facebookdiskusjoner i gang tankeprosesser. Slik var det her en dag. Diskusjonen gikk på gode naboskap, og om de var best på bygda eller i byene. Siden det norske språk interesserer meg og erfaringene er at forskjellig innhold i ord er en vanlig årsak til diskusjoner, begynte hjernen å surre rundt begrepet god nabo. Etter hvert ble god borte, og jeg konsentrerte meg om nabo.

Her jeg bor nå, i en bygård på Grønland i Oslo ble det etablert en Jokerbutikk på hjørnet rett over gata for 2 år siden. Min undring var stor. Innen 5 min gange hadde jeg fra før Bunnpris, Kiwi, Meny, to Rema 1000 og 4-5 kjedeuavhengig innvandrerbutikker. I min bygdeverden er det en kamp for å beholde butikkene selv om det er milevis til nærmeste.

Etter noe undring kom jeg til å tenke på kundegrunnlaget. I bygården her bor det flere mennesker enn i det som kalles en bygd i Sør-Aurdal. Minst 4 slike bygårder har den nye Jokerbutikken som sin nærbutikk. Altså kanskje 600 mennesker. Denne butikketableringen var første gang jeg tenkte på hvor mange naboer jeg har på Grønland. Vi er rundt 160 stykk som bruker samme inngangsport. Innen 150 meter er det kanskje 600 mennesker som bor. Få av disse kjenner jeg. Er på hils med mange av dem, men snakker aldri med dem. Ønsker ikke det heller.

Lørdag var jeg med og kjørte flyttelass for ei god venninne. Hun bor nå innenfor 7 min gangavstand. Tenker ikke på henne som nabo. Til det bor for mange mennesker mellom oss, og hun bor tross alt på Tøyen. Det er ikke Grønland. Innen 7 min gangavstand har jeg for øvrig 3 andre gode venner. Bare en av dem ble jeg kjent med her. De to andre kjenner jeg fra andre sammenhenger. Utvides gåavstanden til 15 min, så er det enda to gode venner som kommer innenfor.

På et sted jeg bodde i Valdres hadde jeg en god nabo. Vi omtalte oss ofte som det. Vi kunne bl.a. sende lyssignal til hverandre når vi var hjemme, siden det var fri sikt. En gang gikk jeg til han. Det tok over en time. Det bodde 7-8 stykker på strekningen.

Jeg aner ikke om naboer er bedre eller dårligere i by enn på bygd. En persons erfaringer er uansett for lite til å konkludere. Det jeg derimot tør konkludere med er at begrepet nabo er relativt.      

Legg inn en kommentar