Kategorier
Ukategorisert

Mine russiske helter

Jeg har fått nye helter. Andrej Rubljov er en av dem. https://www.vgtv.no/video/233702/markerte-mot-eget-land Han er i særklasse av dem jeg kan navngi, men Veronika Steponova og Aleksandr Ovetsjkin har også steget i kurs hos meg. Disse 1800 som visstnok er arrestert etter demonstrasjoner mot krigen er også helter i mine øyne. I tillegg kommer en hel drøss som har masjert i russiske gater eller utenfor russiske ambassader i den store verden. Noen har nyttet sosiale medier til å utrykke sin motstand mot krigen. Jeg vet ikke hva de risikerer, men helt risikofritt er det neppe.

Det snakkes ofte om sanksjoner som urettferdige sa de rammer en uskyldig tredjepart. Og det er sant. Men hvem er den uskyldige tredjepart? Disse som protesterer er vel langt på vei en uskyldig tredjepart. I mitt hode er problemet at disse rammes hardt av manglende boikott. Reaksjoner fra utlandet vil de trolig oppleve som støtte av sitt «arbeid» mens manglende boikott vil oppleves som svik.

Den tause majoritet putter jeg i kategorien den som tier samtykker. Den som samtykker er ikke en uskyldig tredjepart. Da sitter vi igjen med de som av en eller annen grunn ikke har fått med seg at Russland ikke er i krig og følgelig er uskyldige. Det er dumt med boikotter som rammer dem, men de er trolig få. Og har de ikke fått med seg krigen, så ser de neppe Melodi Grand Prix eller idrettssendinger heller.

Det slås opp i mediene, både de sosiale og de kommersielle at vi må ta i mot ukrainske flyktninger. Og det må vi. Like viktig er det å være åpne for å ta i mot russere som ytrer seg aktivt mot krigen. De risikerer trolig en del. Men stemmen deres er sannsynligvis det viktigste våpenet for å redusere omfanget av krigsvarighet og størrelse.

Jeg heier på mine nye russiske helter, og tenker vi skal passe oss for å fordømme alle russere. Det er greit de får andre alternativ enn å stille seg bak krigsherrene.  

Litt galgenhumor til slutt. Er litt usikker på om jeg skal le eller gråte av denne skjetsen:

Legg inn en kommentar