Kategorier
Ukategorisert

Sør-Valdres Utvikling.

I et lobotomert øyeblikk våren 2021 sa jeg ja til å bli leder i Sør-Valdres utvikling. Alle vet at Sør-Valdres og utvikling er motpoler. Tanken når jeg sa ja var nok å drive utvikling. Altså slik type positiv utvikling.

Etter 8 år med mismot var jeg egentlig litt klar for utviklingsarbeid igjen i 2021. Det gikk veldig fort over. Som leder i SVU er jeg styremedlem i Visit Valdres som er paraplyorganisasjonen for privat bediftsutvikling i Valdres.

Møtet i Visit Valdres var stort sett en orientering i tilskuddskaoset fra kommuner og fylkeskommuner. For kommunene i Valdres er det tydelig langt viktigere å ikke betale mer enn noen annet kommune enn å være med å skape utvikling. For å være sikre på lik finansiering har kommunen valgt å legge avgjørelsene til regionsrådet, som har null beslutningsmandat eller evne, så de sender saken tilbake til kommunene. Kommunstyrene vedtar i hytt og pine. Vedtakene kommer tilbake til Visit Valdres og viser seg å være fullstendig ubrukelige, så de går tilbake til kommunene. Jeg er litt usikker på om det er beløpet for 2020 eller 2021 vi i styret til Visit Valdres venter spent på nå.

Her om dagen hørte jeg rykte om at kommunedirektøren i Sør-Aurdal lurte på om det er aktivitet i SVU. Jeg kjenner Sør-Aurdal så godt at det overrasker meg akkurat null at henvendelsen kommer via noen andre, og det overrasker meg heller ikke at kommunedirektøren forventer at hen ved å bidra til å trenere aktivitet forventer at det skal bli aktivitet. Og det er jo aktivitet. Vi sitter i drøssevis av møter og undres over hvordan vi skal få kommunal sektor til å bevilge penger et år før og ikke ett eller to år etter. Jeg beundrer daglig leder i Visit Valdres og de andre ansatte som greier å drive produktivt i den usikkerheten forvaltningorganene skaper.

For å toppe det hele av byråkratisk suppe greidde regionrådet her i området å satse på akkurat det samme som det private forvalter i alle områder det er naturlig å sammenligne med. Tror faktisk slikt er mulig kun i Valdres.

Denne bloggen hadde jeg egentlig ikke tenkt å skrive. Fornærme Valdreser er det dummeste en gjør. En gang var en av mine ansatte uheldig og bommet på en grense. Dette ble selvfølgelig oppdaget og grunneieren ringte. Jeg hadde gjort feil og jeg beklaget. Og beklaget. Og beklaget. Den ansatte som tilfeldigvis var tilstede da jeg beklaget påsto han aldri hadde hørt noen legge seg så flat før. Fyren hadde levd i over 50 år, så noen beklagelser har han nok hørt. Det er ikke bare det at man må legge seg flat. Hukommelsen er også enorm. En nabokonflikt gikk over for noen år siden. Ingen husker hva den begynte med, men tredjegenerasjons kranglefant døde uten å ha etterkommere, så konflikten er nå slutt.

Til tross for min kunnskap om sør-aurdøler endte med å skrive en krass blogg. Det er ikke tilfeldig at den kom samme dag som avstemningen om Innlandet. Innlandet, og tidligere Oppland, er også en del av det meget uklare tildelingsleddet til Visit Valdres. Visit Valdres har rett og slett ingen sjans. Er man avhengig av forvaltningsleddene kommune, regionråd og fylkeskommune kan rett og slett ingen utvikling skje.

I det siste har jeg kjørt til Reinli på arbeid de fleste dager. Der ligger det en enorm steinfylling. Overskuddet fra tunnelen ble etter kraftig påtrykk fra den private entreprenøren kjørt dit fylket skal koste vei om noen år. Entreprenøren tjente visst penger på dette. Besparelsen for fylket kunne også vært enorm om de laget fylkesveien når råstoffene var tilgjengelige og maskinene var i gang. Dessverre var tre forvaltningsledd involvert og skattepenger, byråkrater og tid har de nok av. Utvikling er det slett ikke avhengig av.  

Favoritthobbyen til Sør-Aurdøler er skoledebatter. Det telles på kroner og ører. Hele dritten er egentlig latterlig, da fylkeskommunen betaler skoleskyss og kommunen kost og losji. For meg som skattebetaler kan det gjerne bli mye dyrere selv om det argumenteres med at det blir mye billigere. To budsjett er minst ett for mye for dem som tar avgjørelser.

Skal Sør-Valdres utvikles må betingelse nr. 1 være å kvitte seg med minst 1, helst to forvaltningsledd. Bruke penger på å fjerne Innlandet er idioti. Fjern hele leddet. Trolig vil Sør-Valdres tjene på å bli med i en større kommune som overflødiggjør regionråd og interkommunale samarbeid også. Men Sør-Aurdølene ble vel fornærmet da noen fjernet noen forvaltningsledd uten å spørre dem, så da går det vel i svart noen generasjoner.  

Men, så lenge det viktigste er nærhet til manglende utvikling, så oppnås nok ingen utvikling. Og ingen utvikling er rettferdig. De fleste får jo til det.

Legg inn en kommentar