Kategorier
Ukategorisert

Voldelige menn

Jeg er med åpne øyne i ferd med å bli en voldelig mann. Og det i et samfunn der kommentarfeltene stempler menn som voldelige nok allerede. Nå er det vel omtrent 2 millioner ikkevoldelige menn i Norge som trekkes med i dragsuget av noen partnerdrap som har nyhetsinteresse om dagen. Når det er sagt misliker jeg absolutt trenden med økning i drap. Fra mai 2023 til nå har det vært påfallende. Mediene oppdager neppe dette, men det var 29 drap fra 1 mai til 31. desember i 2023. Heldigvis, holdt jeg på å si, er det drap i nær relasjon. De er ille nok, men skikkelig farlig blir det ikke før drapene er vilkårlige e. Dessverre er det politiske partier som ønsker å forebygge partnerdrap med tiltak som virker mot tilfeldig vold. Slik blir det når stemmer er viktigere enn forebygging. Eller så kan det være de ikke vet bedre. Frykt sperrer for tenking, selv når frykten er irrasjonell.

Et eksemplar av en av klodens farligste arter.

Jeg ser damer som synes synd på seg selv fordi de fra ung alder må lære seg å ligge et hode foran og planlegge trygge veier hjem. Og det er synd på dem, av to grunner. For det første skal folk ideelt sett slippe å være redde når de går hjem. For det andre hadde problemet vært lettere å løse om de lå to hoder foran i tenkingen. Gutter er like utrygge. Selv lærte jeg å aldri forlate gjengen når jeg var på Fagernes som ungdom. En ensom begning var et yndet offer for grupper fra andre bygder. Flere av mine bekjente ble utsatt for blind vold.

Det var bare en på fotballaget mitt som ble varig ufør etter blind vold. Vi var ganske flinke til å beskytte gjengen.

Noen virker til å tro gutter søker sammen i gjeng for å utgjøre en trussel. Det er motsatt. Guttegjenger oppstår i behovet for trygghet. Gjennom jobb har jeg hatt gleden av å bli kjent med noen av de tøffeste guttene i landet. De er livredde. Med rette. I mange tilfeller blir de jaktet. Likheten med programmer på animal planet er slående. Kommer du bort fra gjengen eller viser svakhet …

Det finnes enkle tiltak for å trygge kvinner som av en eller annen grunn har datet feil menn eller vil ut av forhold. Det er ingen grunn til å vente med besøksforbudalarmer og slikt, men vil vi ha et tryggere Norge må vi trygge unge gutter og jenter. Det er sjelden jeg er tilhenger av å pålegge lærere noe, men de burde få kurs i hvorfor det er lurt å skape en tystekultur og livsfarlig å bli med i en kultur der tysting er farlig. Med dette kurset som tar 25 minutter vil landet bli litt tryggere. Dette vil selvfølgelig ikke eliminere relasjonsdrap, men det vil reduseres mengden drap, og det til en lav kostnad.

Nå er det jo et poeng at menn er voldelige, selv om de fleste ikke er det. Det finnes visstnok ingen samfunn der kvinner er voldeligere enn menn, selv om en dame fra Detroit statistisk sett er mye farligere enn en mann fra Japan.

Egentlig hadde jeg et fotballbilde her, men det er ikke mitt. Fotball er farlig det.

Nå er tipset jeg får fra alle i forhold til min fysiske helse å gi mer faen. Så jeg gir faen i denne debatten der folk overgår hverandre i dårlige ideer, sinne og tiltak som ikke virker. Selv skal jeg bli mer voldelig. Skal jo tenke mindre og gi faen. Å frivillig gå for egen eller motstanders hjernerystelse må jo kvalifisere? Merker jeg sliter. Etter 8 økter med boksing har jeg enda ikke greid å slå etter en kropp for å skade, selv om jeg vet motparten er med på leken. Ikke vold er så innebygd, som hos meg som de fleste andre menn. Men vi på min alder fikk øve oss på disse grensene i barndommen. Tipper voldstallene kommer til å stige i takt med oppvoksende generasjoner som ikke kjenner sin styrke eller motpartens grense gjennom lekeslossing. Jeg er meget fascinert av boksingen, og det som fascinerer meg aller mest er selvkontrollen som utøves. Alle sporter jeg har prøvd tidligere, og det er ganske mange, har mye å lære her.   

Legg inn en kommentar